БАН изработи карта на българските диалекти

Диалектите могат да бъдат чути и на автентични звукови записи

Учени са изработили карта на българските диалекти със звукови записи, съобщиха за Агенция „Фокус” от Института за български език при БАН. 

Екип от учени, който работи по създаването на картата на диалектите на българския език ще представи дигиталния й вариант утре. Тя е изработена по проект „Интегриране на нови практики и знания в обучението по компютърна лингвистика”, който се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Финансирането е по схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени“ на Главна дирекция „Структурни фондове и международни образователни програми“ към МОН.

Картата представлява практическо изражение на дейностите, които изпълняват младите учени по време на проекта. Българските диалекти, които присъстват там са над 60, като някои от тях могат да бъдат чути на автентични звукови записи. Те ще бъдат показани по време на събитието.

Сред тях са и такива, които отдавна не са в държавните граници, но някога са били български територии, като например части от Беломорието, Македония, Северна Добруджа, Западните покрайнини и др. Картата на българските диалекти от утре ще бъде активна на интернет сайта на Института за български език при БАН.