Меркел: Единният европейски отговор срещу действията на Русия носи резултати

Според нея държавите, които граничат с Русия, изпитват трудности от политиката й

Германският канцлер Ангела Меркел защити политиката си спрямо Москва. В интервю за вестник „Ди Велт” тя посочи, че единният европейски отговор на действията на Русия носи резултати, предаде БНР.

„Фактът, че Кремъл наруши меморандума от Будапеща от 1994 година, относно териториалната цялост и суверенитета на Украйна, не трябваше да остане без реакция“, каза Меркел.

Според нея държавите, които граничат с Русия, изпитват трудности от политиката, която Кремъл води спрямо тях. Засегнати от това са Молдова, Грузия и Украйна, които суверенно взеха решение за подписване на споразумение за асоцииране с ЕС и в отговор Русия им създава трудности. 

„Освен това виждаме, че Русия се опитва да държи зависими в икономически и политически план някои страни от Западните Балкани“, каза тя.

В интервюто тя потвърди намерението, при нужда да се окаже военна помощ на Естония, Литва и Латвия и да се задейства член 5 от договора за НАТО, който задължава всички страни в пакта към солидарност.

„Ето защо ние оказваме поддръжка за охраната на прибалтийското въздушно пространство, създаваме нови сили за бързо реагиране и сътрудничим с Дания и Полша“, каза Меркел.