Драгомир Стойнев: За да реализираме „Южен поток“ трябва да бъде отменена заповедта на Щонов

Според него проектът стана жертва на геополитическия сблъсък между Русия и Запада

Ако правителството на Бойко Борисов има желание да се реализира проектът „Южен поток”, да отмени заповедта на бившия енергиен министър Щонов. Това заяви пред БНР депутатът от БСП и бивш министър на енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него никога преди Русия не е споменавала за заобикаляне на страната ни.

„Затова казвам, че нещо се е случило по време на служебното правителство и мисля, че г-н Щонов даде отговор преди няколко дни, а именно, че неговото писмо, изпратено до „Газпром”, е спряло проекта”, каза още Стойнев.

Той смята, че страната ни трябва да продължи да отстоява обща позиция с останалите страни по проекта, както досега, и да я заяви категорично в Брюксел на 9 декември.

„Моето мнение е, че този проект стана жертва на геополитическия сблъсък на Русия и Запада на територията на Украйна”, каза още Стойнев.

Той заяви, че с решението на Русия за „Южен поток” се засилва ролята на Турция не само в региона, но и при доставките на природен газ за Европа.

„ЕК трябва да е наясно, че се сформира един много сериозен съюз на база енергийните ресурси между Русия и Турция. Тук не става дума само за проекта „Южен поток”, а и за проекта ТАП”, добави той.

По думите му се създава газоразпределителен център, който ще даде възможност на Турция да бъде силов играч при бъдещи преговори с ЕК.

Според Стойнев заради заобикалянето България няма да получава транзитни такси за преноса на руски газ до Турция и Гърция, а ще плаща на Турция за доставки на руски газ. Стойнев очерта големи рискове пред българската газопреносна система.

„Бъдещето на „Булгартрансгаз”, едно предприятие, което носи годишно около 100 млн. долара в бюджета на българската държава, е поставено под въпрос”, каза още социалистът.

Той изрази мнение, че заобикалянето на страната ни поставя много въпросителни и пред проекта ТАП. Бившият енергиен министър посочи, че рисковете заради спирането на „Южен поток” наистина са големи, както заради сигурността на доставките на природен газ в краткосрочен план за България, така и поради невъзможността да се постигне по-ниска цена на газа за индустрията.

Според него отказът от проекта ще се отрази на конкурентоспособността на българско производство в сферата на енергетиката, металургията, химията.

Драгомир Стойнев изрази съмнение в количествата газ, които могат да се добиват на територията на страната ни.

„Дори и да имаме такива количества, ние бяхме пред подписването на договор с Газпром. Всички количества, които се намират на наша територия в Черно море, да могат свободно да се транзитират през тръбата на „Южен поток”. До този момент никой не говори за този договор, а той бе подготвен, трябваше само да бъде подписан от страна на БЕХ и от страна на Газпром”, обясни бившият енергиен министър.

Според Стойнев страната ни не е нарушила никъде европейското енергийно законодателство. Наказателната процедура срещу България е била стартирана, когато са се изострили отношенията между Русия и ЕС.

„Тази процедура, забележете, не засяга енергийните правила, тя се отнася за правилата за свободна конкуренция и свободен пазар; с тази процедура не се спира „Южен поток”, подчерта социалистът.

Той обясни, че тя се намира на първи етап –събиране на информация и след него може да бъде прекратена. Драгомир Стойнев обясни, че ЕК е задала въпроси по провеждането на тръжните процедури – дали трябва да се прилага ЗОП или е допустимо да се провежда търг.

Въпросите са по принцип за подхода в провеждането на всички тръжни процедури - и по време на правителството на ГРБ, когато е избран проектантът, и по време на правителството на Пламен Орешарски, защото те са правени по един и същи начин.

Стойнев допълни, че като министър е направил необходимото и с писмо е информирал БЕХ за писмото на комисията и препоръката да няма нови тръжни процедури, за да се изясни този проблем с ЕК.