Премиерът Борисов имаше много напрегнати срещи по повод на „Южен поток“

Ако тръбопроводът минава през европейски страни, ние трябва да имаме абсолютно една и съща позиция

Аз присъствах на една част от срещите. Пред президента на Европейския съвет Доналд Туск описа картината много ясно, пред Жозеф Дол също, който е председател на семейството на европейските народни партии, и тема, която аз следих, разговорът с Европейската комисия, той също е направил там много ясна позицията на България. Тоест всички европейски институции са абсолютно наясно за проблемите, които ние изпитваме по отношение не само на „Южен поток“, а и общо. Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
На въпрос какви са намеренията на европейските институции да oвъзмездят България за това, вицепремиерът подчерта: „Не става въпрос за обезвъзмездяване, защото тук нещата отиват отвъд „Южен поток“, отиват към енергийната сигурност на България и енергийната сигурност на Европа. Моят отговор отдавна е много ясен и това е европейски енергиен съюз. Европа трябва да напрегне всички усилия, за да може този европейски енергиен съюз да се случи“, подчерта Меглена Кунева и каза още: „А колкото до „Южен поток“ на 9-ти има европейски съвет, Съвет на министрите по енергийните въпроси, където ще се разглежда специално този въпрос. Българската позиция е абсолютно спокойна и тя не се е променяла през последните месеци – спазване на законодателството, така, както от България, така и от всички останали страни. Тоест абсолютно ясно е, че ние не искаме да бъдем третирани по различен начин – едно да важи за една част от европейските страни като Австрия, като Гърция и друго за България. Тоест еднакво третиране, възможност да се намери решение съобразно европейското законодателство. Всъщност, ако има добра воля нещата съвсем не е трудно да се случат.“
Меглена Кунева допълни, че ако тръбопроводът минава през европейски страни, ние трябва да имаме абсолютно една и съща позиция. „Ако трасето засяга поне една европейска държава, това означава, че тя трябва да бъде абсолютно при същите условия третирана, както и България. Тоест нашите аргументи за приложение за третия енергиен пакет важат за цяла Европа“, добави вицепремиерът Меглена Кунева.