Колко са опасните язовири в страната?

Експерт: Няма да има втори Бисер

78 язовира в предаварийно състояние ще бъдат източени. Други 268 ще чакат областните управители да установят кой отговаря за тях. Това стана ясно в началото на седмицата. Въпросът колко са неизправните водоеми и колко от тях са реална заплаха, продължава да е без отговор.  След наводненията, след жертвите, след като десетки хора изгубиха къщите си-мерките предстоят.
Eкипът на Нова отведе експертите Асен Личев, директор на Дирекция „Води” в екоминистерството и проф.-д-р Димитър Тошев от Катедра „Хидротехника” към УАСГ при един от опасните водоеми- язовир Бегуница-2 в Ихтиманско. Той е един от онези 268 с неизяснени собственици.
„Цялата естествена висока вълна, която язовирът би задържал, ако беше цял, сега ще тръгне надолу и ще залее пространството”, предупреди Личев.
„При високи води през този прорез ще протекат по-високи води, които биха могли в долния участък да залеят определени площи”, предупреди проф. д-р Димитър Тошев.
"Хората трябва да бъдат спокойни, че няма да ги сполети това, което се случи на хората в Бисер, защото са предприети точни мерки. До края на годината „Напоителни системи” трябва временно да изведе от експлоатация тези 78 язовира в предаварийно състояние, което ще снижи риска, докато се реши трайно въпроса”, заяви Личев. 
Той потвърди, че трябва да има единен орган за контрол, който да издава санкции и да извежда от експлоатация рискови съоръжения и допълни, че до края на декември в закона трябва да се подготвят изменения по този аспект.