Земетресение с магнитуд 5.5 разлюля южен Китай

Там Индийската плоча се придвижва към североизток със скорост от 5 сантиметра годишно

В югозападната част на провинция Юнан, южен Китай, е регистрирано земетресение с магнитуд 5.5. Дълбочина на огнището е 10 км според Европейския и Американския сеизмологични центрове, съобщи за Агенция „Фокус” Румяна Главчева, сеизмолог, дописен член на БАНИ, бивш ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). 

Тектониката в епицентралния район е повлияна от сблъсъка между Индийската и Евразиатската плочи. Там Индийската плоча се придвижва към североизток със скорост от 5 сантиметра годишно. Издигането на Хималаите на запад от епицентъра на това земетресение е причина за образуване на вътреплочови нарушения, които генерират силни земетресения в провинция Юнан- Китай, и съседните територии на Бирма и Лаос.

По тези места земетресенията често причиняват значителни повреди и жертви, поради високата уязвимост на жилищата в този земеделски район. 

Например, през ноември 1988 година земетресение с магнитуд 7.0 и епицентър на стотина километра югозападно от днешния трус отне живота на около 730 души. 

Днешното земетресение е в пространство, активирало се на 7 октомври от земетресение с магнитуд 6-6.1, оценки на международните центрове, или 6.6 според Националната служба на Китай. 

Земетресението на 7 октомври доведе до 7100 съборени и около 80 хиляди повредени къщи и икономически загуби от 227 милиона щатски долара; наложи се изселване на над 90 хиляди жители. В същото пространство на повишена сеизмична активност оттогава международните центрове са фиксирали само 5 земетресения с магнитуд над 4, а Китайската сеизмологична служба – около 150 афтершока, сред които всичко шест с магнитуд 3.0 и по-голям. Последни два труса са регистрирани вчера (магнитуд 5.3-5.4) и днес (магнитуд 5.5). В резултат: повредени множество обществени сгради, училища, телекомуникационно оборудване, водопроводни инсталации, загинало едно момче и ранени 9 жители; най-силно повреден е град Йонгпинг. 

Сега повечето жители в епицентралната зона живеят на палатки, което не създава проблеми поради субтропичния климат (12-23 градуса Целзий). Трите най-силни земетресения от поредицата трусове са усетени освен в Китай, още в Лаос и Бирма.