Забраняват паленето на камини в Париж

Парижани искат да намалят фините прахови частици във въздуха

Парижани имат по-малко от месец да се сбогуват със сладките приказки край камината. Огънят в камина ще бъде забранен от 1 януари в Париж и областта, предаде bTV, цитирайки агенция "Франс прес".

Властите искат да намалят емисията на фини прахови частици във въздуха, последиците от които са все по-тежки за здравето на парижани, но решението им предизвика гняв.

"Емисията на фини прахови частици от огън в камината за няколко часа се равнява на тази от класически автомобил, който изминава хиляди километри", казва Жулиен Асун, представител на регионалната служба по околната среда и енергията.

В Ил-дьо-Франс има "100 000 камини, отговорни за 25% от емисиите на фини прахови частици, или колкото от колите", допълва той. Но тези данни бяха оспорени от президента на организацията France Bois forêt Лоран Денорманди, който критикува решението за забрана, взето по инициатива на "депутатите еколози от региона".

Според него горенето на дърва в откритите огнища представлява 5% от емисиите на фини прахови частици, докато автомобилният трафик е отговорен за 40%. Асоциацията на потребителите "Какво да избера" също се присъедини към критиките, като заяви, че според изследвания "39% от емисиите на фини прахови частици идват от автомобилния трафик, а 4% - от горенето на дърва".

Решението на властите ще засегне много професии, включително коминочистачите.

"От 135 000 камини с открито огнище в Париж 10% се използват и те служат само 6-7 пъти в годината", възмущава се Тиери Пюжо от организацията "Коминочистачите на Париж". "Хората не се топлят с камина в Париж. Красивите пламъци са запазени за семейните празници, за Коледа, за събиранията с приятели или за романтични срещи", допълни той.