Ева Паунова: ЕП и Конгресът на САЩ ще си партнират

Обменът на информация ще бъде по закони, подпомагащи иновациите

Законодателството в сферата на конкурентното право не бива да спъва развитието на иновациите и високите технологии, а допълнително да стимулира тяхното развитие. Заедно с Конгреса на САЩ ще работим в тясно сътрудничество по теми, свързани с цифровизацията и IT сектора. Америка е все още водеща в сферата на иновациите, в създаването на правилната среда, която да стимулира успешно предприемачество и да доведе до повече растеж и създаването на работни места. Ще си партнираме тясно, за да сме сигурни, че най-балансираните законодателни практики се прилагат и от двете страни на Океана.

Това заяви Ева Паунова след работна среща с члена на Конгреса на САЩ Джим Макдърмът в сряда, 3 декември 2014 г. във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според Ева Паунова строгите регулации в конкурентното право могат да обезкуражат или забавят позитивните развития в разработването на нови продукти и развитието на онлайн услугите. Темата е приоритетна за българския евродепутат и бе повод за въпроса й към Маргарете Вестагер, датския комисар по конкурентоспособността, по време на изслушването й в ЕП през октомври 2014 г.

Сред темите, обсъдени на срещата с конгресмен Макдърмът, бяха споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ и развитието на малките и средни предприятия (МСП). Джим Макдърмът е представител в Конгреса на САЩ от седми район на Вашингтон от 1989 г. насам от Демократическата партия. Неговият район включва също така Сиатъл, седалище на големи корпорации и start-up компании в дигиталния сектор.

Срещата с конгресмен Макдърмът се проведе в рамките на работно посещение на делегация от ЕП в САЩ. По време на посещението Ева Паунова проведе среща и с главния преговарящ на САЩ по трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP) Дан Мълейни.