Продължават разливите на Тунджа в Елхово

Министрите Ивелина Василева и Ивайло Московски ще посетят община Средец, Елхово и Гълъбово

Продължават разливите на река Тунджа при Елхово, съобщи кметът Петър Киров. Тази сутрин е затворен пътят от Елхово към село Трънково. Участъкът е заграден с сигнална лента. Забранен е достъпът до няколко улици в ниските части на града. Един вход на блок на ул. „Яница” ще остане без ток, тъй като има опасност покачилото се ниво да залее ел. таблото.

Кметът определи ситуацията като изключително тежка и усложнена, но под контрол. На този етап няма опасност за живота на жителите на града и няма да бъде обявено бедствено положение. Няколко семейства са напуснали домовете си и са прекарали нощта при близки и роднини. Готовност за евакуация имат и още 100 семейства.
Постове следят денонощно обстановката в региона. „Единственото ни притеснение е да не завали, тъй като в ниските части на ул. „Трети март” и автогарата от уличните шахти ще започне да излиза вода и евентуално ще наводни дворовете на живеещите в близост”, каза Киров.

Язовир Жребчево продължава да се изпуска със 150 кубични метра в секунда. Снощи река Тунджа при Елхово премина критичния 4 метро праг, сега стойностите са 4 м 20 см. В града няма паника и обстановката е сравнително спокойна. В Ямбол река Тунджа също повишава нивото си и сега е 510 см, при критични 6 метра. В останалите общини Стралджа и Тунджа обстановката се нормализира.

В 12.30 часа министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще посетят община Средец, за да се запознаят на място със ситуацията около язовир „Зорница”.
След това, в 13.30 часа министрите ще бъдат в Елхово. В 14.30 часа министър Василева и министър Москов ще посетят и община Гълъбово.