Йелица Путникович: Сърбия губи близо 500 млн. Евро от неизграждането на „Южен поток“

Сръбските политици очакват от Русия артернатива на проекта

Новината, че няма да се строи газпроводът „Южен поток“ неприятно изненада всички в Сърбия, каза сръбският енергиен експерт Йелица Путникович в интервю за предаването „Събота 150“ по БНР.

След оповестяването на новинатазапочнаха анализите на ситуацията. Сърбия губи с отказа от изграждането на газопровода много сериозна инвестиция, възлизаща на близо 500 млн. евро. Сръбската енергийна система е свързана с руските газопроводи и по-специално с този, който през Украйна и Унгария стига до Сърбия. Ако отново се случи както през 2006-а година и 2009-а година, когато бяха кризите със снабдяването на газ за Европа, Сърбия може да остане без този източник на газ и ще зависи само от собствените си запаси в газохранилището й в Банатски двор. „Южен поток“ представляваше наистина реална възможност за Сърбия да й осигури алтернатива за снабдяване  с газ, а от тук и нейната енергийна независимост, обясни тя.

През 2008-а година, Сърбия подписа междудържавно споразумение с Русия за основната й държавна нефтопреработвателна компания "Нис", която включваше и доизграждането и разширяването на газохранилището в Банатски двор и преминаването на трасето на „Южен поток“, след което беше сформирана общата компания между Сърбия и Русия, псоочи още Путникович и добави: Бяха подготвени проекти, започна се с откупването на земята, през която щеше да преминава сръбският участък на руския газопровод, което струваше около 30 млн. евро. В Сърбия хората, които се занимават с енергийните въпроси са доста оптимистично настроени, което за мен е малко странно.

Генералният директор на газовата компания на „Сърбиягаз“ Душан Баятович, който е съпредседател от сръбска страна на общата компания за „Южен поток“ и енергийният министър Александър Антич заявиха, че проектът не е мъртъв и че с Русия ще се преговаря. Те осъзнават, че всичко зависи от преговорите между ЕС и Москва, но смятат, че Русия знае, че Сърбия нито за минута не е поставила под съмнение изграждането на трасето на газопровода през нейна територия, въпреки натиска, който имаше както от Брюксел, така и от енергийната общност на Югоизточна Европа. Сръбските политици очакват, че въз основа на това Русия ще им предложи някаква алтернатива.