Рекордно ниски цени на бензина в САЩ

Един литър там вече струва по-малко от левче и цените продължават да падат

Бензинът е на рекордно ниска цена в Съединените щати от поне пет години. Един литър там вече струва по-малко от левче и цените продължават да падат, предаде Нова телевизия.
Един долар и 99 цента за галон – или 70 стотинки за литър. Това е цена на все повече бензиностанции в Америка днес. А много експерти казват, че евтиният бензин ще е факт навсякъде в следващите няколко седмици.

С по-евтиния бензин едно семейство спестява почти хиляда долара на година. За други евтиния бензин означава стотици, дори и хиляди долари по-малко разходи за бизнес.
Само от юни до сега петролът е поевтинял с близо 40 34%. И продължава да пада.
В момента Америка произвежда по 9 милиона барела суров петрол на ден - рекорд за последните 30 години. Причината – бумът в добива на шистов газ. С тази темпове на производство американците заплашват да избутат страните от ОПЕК и Русия от позициите си на главни световни производители на петрол. Според анализатори това може да се случи още през 2020-та.

Картелът ОПЕК, който обединява най-големите производители на петрол, реши миналата седмица да не намалява производството си. Саудитска арабия се надява, че ниските цени ще спрат петролния бум в Америка. Но дали стратегия ще проработи - е твърде рано да кажем.
Засега това сериозно вреди на страни като Русия, където бюджета се балансира при 100 долара за барел.