Вестниците в събота, 6 декември

Най-доброто от печата

06-12-2014, 06:41

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Наводненията, намереният от ПФ и РБ баланс за подкрепа на кабинета и реакциите за спирането на „Южен поток“ - водещи теми в пресата днес

Патриотичният фронт запазва подкрепата си към правителството, но иска постове във властта

в.“Труд“
 „Патриотичният фронт (ПФ) ще подкрепя правителството, ще „контролира" кадрите на НПСД като получи зам.-министър на отбраната, зам. областен управител в София-град, а новините на турски език от БНТ1 отиват БНТ2. Договорката бе постигната с Реформаторския блок, които настояват фронтът да е част от мнозинството. ПФ плашеха с оттегляне на подкрепа заради назначаването за зам.-министър на отбраната на Орхан Исмаилов от НПСД и за областен управител на София-град съпартиеца му Веселин Пенев. Според фронта формацията била „антибългарска".
Валери Симеонов няколко пъти повтори, че не ставало дума за сделка. Зам.-шефът на ДСБ Петър Москов каза, че РБ и ПФ „не са се разбрали, а са намерили баланс, необходим, за да не се търси парламентарна подкрепа на партия, стояла зад кабинета „Орешарски". ПФ отказаха да съобщят кои са кадрите им, преди да се съгласуват с ГЕРБ.
Двете формации ще предложат на ГЕРБ създаването на парламентарна комисия „КОЙ", която да разследва връзките между политиката, медиите, икономиката и олигарсите.
Договорките всяха напрежение в РБ. От НПСД може да се разграничат от взетите решения."

в.“24 часа“
„Патриотичният фронт ще предложи за зам.-министър на отбраната историка Иво Антонов, който работи във ведомството като експерт по войнишките паметници, научи "24 часа". В петък патриотите събщиха, че няма да свалят подкрепата си от правителството, но искат постове като на представителите на партията на Корман Исмаилов.
Това стана ясно от думите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, съпредседатели на ПФ в парламента.
Преди 3 седмици те бяха възмутени от назначаването на Орхан Исмаилов за зам. военен министър и на Веселин Пенев за областен управител на София. И двамата са от партията на Корман Исмаилов НПСД, член на Реформаторския блок.
След консултации в коалицията стигнахме до извода, че тези назначения не са умишлени, а са на базата на личните качества на кандидатите, поясни Симеонов.
На съвместен брифинг с представителите на реформаторите Петър Москов и Найден Зеленогорски патриотите поставиха условия техни експерти да бъдат назначени за зам. министър на отбраната и за зам. областен управител на София... Третото условие на патриотите е новините на турски от БНТ да минат във втория канал на обществената телевизия“.

в. „Дневник“
"Не сме сключили сделка" и "Намерихме баланс"
На няколко пъти Валери Симеонов посочи, че Патриотичният фронт не е сключил сделка, а Петър Москов заяви, че двете политически сили не са се разбрали, а са намерили баланс, който е необходим, за да не се търси парламентарна подкрепа на партия, стояла зад правителството на Пламен Орешарски. Извън управлението са само БСП, ДПС и "Атака", както и партията на Бареков, сочена за близка до Делян Пеевски.
Затова от Фронта са склонили да не се подават оставки, а просто те да предложат експерти на сходни позиции на назначените от Народна партия "Свобода и достойнство". От съюза отказаха да съобщят кои са техните предложения, защото все още не е получено съгласие от ГЕРБ. По този начин ще се спазва правилото всяко назначение предварително да бъде съгласувано между партньорите...
"Оставаме на различни позиции и за назначенията на Народна партия "Свобода и достойноство", и за новините на турски език, и за интеграцията на малцинствата, нашите ценности са различни. Просто намерихме баланс", обобщи Москов. Според него Блокът не е съгласен и с избора на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии, но Патриотичният фронт трябвало да си защити предложението си.
По думите на Симеонов Реформаторите са обяснили, че назначенията не са били партийни, а на база личните качества на назначените...
Според източници на "Дневник" предложенията на Фронта са довели до най-големия спор в групата на реформаторите от началото на този парламент“.

в. „Сега“
„Патриотичният фронт осребри подкрепата си за мнозинството
След няколкоседмични пазарлъци Патриотичният фронт официално влиза в изпълнителната власт въпреки досегашния си категоричен отказ да заема властови постове. Националистите спазариха подкрепата си за кабинета срещу едно зам. министерско кресло в отбраната и поста зам. областен управител на София. Имена не бяха съобщени, щели да бъдат неполитически експерти. Двете назначения са реципрочен отговор на "скандалните" кадри на НПДС във властта. Партията на Корман Исмаилов, която националистите нарекоха "протурска", сложи Орхан Исмаилов за зам. военен министър и Веселин Пенев за областен управител на София-град. Целта на ПФ е неговите хора да дишат във врата на двамата и да следят отблизо дейността им. Още повече че Исмаилов завежда военно-патриотичното обучение в армията.
Срещу оставането си в коалицията ПФ се пребори и за преместването на новините на турски език от Канал 1 в по-слабо гледаемата БНТ 2. С обещанието по-нататък изобщо да паднат от националния тв ефир. Постигнато било и съгласие занапред да се съгласуват всички кадрови решения между коалиционните партньори“.

Сред водещите теми във вестниците остават и реакциите за спирането на проекта „Южен поток"

в. „Дневник“
„Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на икономиката Божидар Лукарски да изготвят в оптимален срок и да го запознаят с правен, икономически и финансов анализ на събраните документи по проекта "Южен поток".
Анализът ще бъде представен от България на редовното заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика", който ще се проведе на 9 декември в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба.
Съобщението следва оплакаването на Борисов в парламента в сряда, че не е виждал договорите по проекта.
Сега те са били събрани и предоставени на Петкова от БЕХ и от дружеството "Южен поток България".
Сред документите не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор, посочват от Министерския съвет. Към момента няма и завършен финансов модел по проекта. Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия, уточняват от там“.

в. „Стандрат“
„Борисов искал да прочете договора, а не да "клепа с уши" като Орешарски
Документите за "Южен поток" се намериха. От Министерския съвет съобщиха, че "Българският енергиен холдинг" е предоставил договорите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която пък е запознала с тях премиера Бойко Борисов...
Борисов поиска документите в сряда, като обяви, че няма информация какви са печалбите на България от газопровода. В началото на септември служебният кабинет публикува част от тях, но скри тези, които представляват търговска тайна.
"Г-жо Петкова, поел съм ангажимент - до петък искам да имаме всички договори, споразумения по "Южен поток". Искам от "А" до "Я" вие да сте запозната и да ми се направи резюме, за да мога да отговарям в парламента, като ме питат, а не да "клепам с уши" като Орешарски и да викам "не съм го чел" или "не ми го дават", което не ми отива", е казал премиерът на заседанието на Министерски съвет преди дни.
Междувременно министър-председателят получи и подкрепа от Европейския парламент в лицето на председателя му Мартин Шулц. "ЕП подкрепя българското правителство в тези трудни времена, тъй като то се стреми към стабилност", заяви Шулц след срещата си с Борисов. Той определи като изключително ползотворни проведените разговори, в които участие взе и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. След срещата стана ясно още, че Шулц ще дойде на посещение в България през пролетта. "Благодаря за подкрепата към кабинета, към социалните мерки, които предприемаме и, разбира се, за всички реформи, които ще правим и правим в момента", заяви премиерът. По-рано през седмица той заяви на министрите, че ако не правят реформи, а и заедно с подкрепата си за решението да се търси газ в България, "сме много временни". "С това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион", обяснява премиерът“.

Вестниците в събота информират и за подготвяните промени в изборното законодателство

в. „Сега“
ДПС поиска промени в преференциалния вот
След като ДПС изгони скандално от групата си двама депутати, избрани чрез преференции, партията се обяви вчера за промени в Изборния кодекс, с които този тип гласуване да се замени с т.нар. отворени листи. Тогава всеки избирател ще може сам да подрежда кандидатите за избираеми длъжности, предложени от партийните централи. Лидерът на формацията Лютви Местан обясни, че това би било "развитие" на преференциалния вот, което ще предотврати неговото израждане до "семеен и родов вот, до вота на едно село или дори на една община", какъвто бил случаят сега.
Местан определи гласуването с преференции в сегашния му вид като "дискредитирано и несъстоятелно", тъй като сега листите можело да бъдат преподредени с няколко десетки гласа, колкото може да даде "едно семейство". "Ако в България въведем принципа на отворените листи - избирателите да подреждат от 1 до n число, колкото е броят на регистрираните кандидати, ако беше въведена такава преференция, в нея има логика, както е в десетина европейски държави с отворени листи", посочи той. Другият възможен подход към проблема, според него, е преференцията да остане, както е сега, но в комбинация с въвеждането на национални листи за партиите, участващи в изборите за парламент. "Партията регистрира 240 кандидати и тогава бихме подкрепили прагът на преференцията да е 5 на сто", допусна Местан".

в. „Труд“
„Задължителното гласуване може да бъде въведено за следващите редовни парламентарни избори. Това е едно от ултимативните исканията на Патриотичния фронт, за да подкрепя властта.
Формациите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Реформаторският блок, засега смятат, че първо трябва да се проведе референдум. При тях има нюанси - докато ГЕРБ са склонни вотът да стане задължителен, в РБ няма обща позиция. „За" нововъведението са от СДС, а останалите са за референдум. АБВ били склонни да подкрепят задължителен вот.
В БСП през лятото дадоха заявки, че са готови на дискусия по въпроса, но няма ясна позиция. ДПС са твърдо против.
Задължителното гласуване трябва да се въведе преди местните избори през 2015 г., заяви пред „Труд" съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той настоява като първи етап да бъде въведена доброволна активна регистрация на гласоподавателите и задължението да пуснат бюлетина да важи за регистриралите се. „Останалите няма да гласуват, това е положението", отсече Симеонов. Задължителното пускане на бюлетина за всички избиратели да се въведе на втори етап, предлага той".

Вестниците пишат и за последиците от поредните наводнения в страната.

в. „24 часа“
„Най-критично е положението в община Гълъбово и самия град. Това каза в Стара Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Палова, цитирана от Фокус'. 10 села в общината са без ток и вода. Населението се снабдява с вода чрез водоноски, като има готовност да бъде осигурявана вода по този начин, докато е необходимо. За нуждаещите се в Гълъбово се осигурява и храна. Залята е и подстанцията в града, поради което има проблеми с електрозахранването и този проблем ще остане, докато не се оттече водата.
Остава режимът на тока в Гълъбово, съобщи Министър Павлова. Създаден е кризисен щаб, който получава съдействие от областта, а ако се наложи и от държавата. Тя добави, че е се е запознала с обстановката в критичните райони в област Стара Загора. Провела е срещи с областния управител и кметовете на засегнатите райони.
Два са критичните язовира на територията на Стара Загора- яз.Копринка и яз. Жребчево, каза Лиляна Палова. Тя подчерта, че се информирала за състоянието им от "Напоителни системи" и "Язовири и каскади". Предвид очакваните валежи утре и в неделя се очаква да се вдигне още нивото на двата язовира“.

в. "Стандарт“
„Положението в Гълъбово е критично. Това съобщи пред "Фокус" кметът на общината Николай Тонев. И уточни, че няколко села са наводнени. В Обющина Тополовград също е придошла водата и електрозахранването е спряно.
"Положението е много критично и лошо. Не се знае кога ще бъде пуснат тока в тези населени места", обясни кметът.
„Водата е намаляла с около 10-тина см за два часа", каза още той. Общината е осигурила агрегати, за да може жителите на селата да разполагат с вода.
„Околовръстният път на Гълъбово беше затворен до 13.00 часа, но вече е отворен", добави Тонев... „Голяма част от центъра на Гълъбово е залят, спортната база в града също е залята", но увери, че няма бедстващи хора и данни за щети.
Общината е осигурила стаи в болницата за хората, които не могат да се върнат в домовете им. Подсигурила е и одеала и неща от първа необходимост ".

в. „Стандрат“
„Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски извърши инспекция на жп участъците, в които движението на влаковете беше прекъснато поради усложнената метеорологична обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).
Вследствие на обилни валежи е прекъснато движението на влаковете в жп участъка Гълъбово - Симеоновград от 15.35 ч. Районът е затворен поради наводнен железен път и нанесени повреди по железопътната инфраструктура, уточняват от пресцентъра на министерството.
Сериозно е положението в междугарието Кръстец - Радунци, където по-рано днес не се движеха влакове, поради паднала скална маса върху железния път...
Водата още не се е оттекла в района на Симеоновград - Нова Загора и аварийните групи все още не са започнали работа по възстановяване на жп линиите.
Дъждът и ниските температури в района на Видин са причина за обледеняване на контактната мрежа, но аварийните екипи на НКЖИ са предприели адекватни мерки и ситуацията е овладяна".