Владислав Горанов: Бюджетът е функция на това, което създаваме

Искров трябва да подаде оставка. Неприемливо той да се измъква с отговора, че не знае какво точно и как се е случило в КТБ

Бюджетът не е функция на желанието или нежеланието на финансовия министър или на кабинета. Той е функция на това, което създаваме и отношението на обществото към преразпределителната функция на държавата. Това коментира в студиото на "Панорама" по БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

Това е бюджет в името на реалността. Харчим повече, отколкото произвеждаме. Човек трябва да харчи толкова, колкото изкарва, посочи министърът.

"Бюджетът е отражение на кризисната ситуация, в която се намираме-спрени еврофондове, непълен Фонд за гарантиране на кредитите, които трябваше да осигурим. Затова бюджетът е отражение на реалността", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Според него, всяко правителство трябва да решава дали да се простира според чергата си или да потъне в дългове,

"По-големият дефицит генерира растеж, в криза успокоява страстите и дава въздух на икономиката", затова и всяко правителство трябва да взема тежки решения в такива ситуации", заяви Горанов и добави: "Простият въпрос е за отношението към следващото поколение".

Горанов заяви, че категорично настоява за оставката на управителя на БНБ Иван Искров и заяви, че е неприемливо той да се измъква с отговора, че не знае какво точно и как се е случило в банката.

Министърът е категоричен, че няма истерия при тегленето на блокираните досега вложители в КТБ, хората са видели, че нещата се случват нормално иса се успокоили.

Горанов заяви, че не може да реши всички проблеми, които хората очакват да бъдат решени в рамките на този бюджет.

Първата ни задача беше да се справим с относително кризисна ситуация, заяви министър Горанов.