Данък “лихва” обхваща всички банкови сметки (обзор)

Решението на парламента да бъдат облагани с 8% данък не само срочните депозити, а и всяка една банкова сметка, включително разплащателните, предизвика опасения, че заплатите и пенсиите, които се превеждат по банков път, също ще бъдат обложени.

От управляващото мнозинство поясниха, че налогът е само върху лихви, а не върху самите суми. Според опозицията данъкът е твърде висок и трябва плавно да се понижава. Новото в норматива е, че доскоро освободените от данъци детски влогове от 2015 г. също ще бъдат обложени с 8 на сто върху годишната им лихва.

На практика сумарно заплатите и пенсиите остават незасегнати от налога. Ако обаче решите да ги държите в банка и по тях се формира лихва, то в края на годината ще платите данък върху нея, обясниха от управляващото мнозинство.

Менда Стоянова – председател на парламентарната бюджетна комисия: Ако вие съберете част от вашата заплата и си купите недвижим имот или движими превозно средство и го дадете под наем, доходът от този наем – т.е. от тази ваша инвестиция, ще се облага с данък 10%, както е в настоящия закон. Но ако вие вместо да направите подобна инвестиция сложите парите си на банков депозит, ще получите лихва в края на годината – т.е. един допълнителен доход и този доход, според някой, не трябва да се облага. За мен това е неправилно.

Мартин Димитров - депутат от ПГ на РБ: Да няма недоразумения – данъкът е само върху лихвени плащания- т.е. по тях не се облага главницата, няма да с облага съответно самата заплата. Т.е. това недоразумение е най-неприятно. Ако има лихва, тя ще бъде обложена – да. Ако например по разплащателните сметки лихвите са да речем 10 ст. , то данъкът ще бъде 1 ст. Идеята е да бъдат обхванати всички сметки, защото както бяха преди срочни депозити, банките напълно законно намериха начин за неплащане на този данък, като създадоха спестовни продукти, които са безсрочни. Затова идеята е всички сметки в банка , които имат лихва да се облагат.

Според левицата данъкът върху лихвите трябва плавно да се намалява, а от ДПС смятат, че при криза налозите не трябва да се вдигат.

Георги Кадиев - депутат от ПГ на “БСП лява България”: Позицията на парламентарната ни група бе законът да остане такъв , какъвто бе- т.е. плавно намаление на данъка върху лихвите – 8% за тази година, 6% за следващата година 2015 и надолу. Окончателното решение бе оставяне на 8% и което бе по-важно вкарва в обхвата на лихвата на всички видове влогове и депозити , включително и детските влогове. ПРЕСЕЧКА: Примерно за един годишен влог от 1000 лв., ако имате 3% лихва, която е средна за момента, това са 30 лв. на година – 8% данък е 2.40лв.

Лютви Местан – председател на ПГ на ДПС: Смятам, че в условия на криза не е добре да се увеличава данъчната тежест за българските граждани и мисля,че в този смисъл увеличаването на процента на данъка върху лихвите на вложителите би било решение в грешна посока.

От следвaщата година доходите от лихви на чуждестранни юридически лица ще се облагат не с 8, а с 10 на сто данък, предвижда още нормативната промяна.