Росен Плевнелиев: Делът на хората, ангажирани с доброволческа дейност в България, достига 7%

Нито един акт на добрина не е пропилян, подчерта държавният глава

Делът на хората, ангажирани с доброволческа дейност в България, достига 7%. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на годишните награди „Доброволческа инициатива 2014”, предаде Агенция „Фокус”.

„Това е едно начало, което трябва да надградим, защото можем много повече. Доброволците заслужават подкрепа, защото ги свързва общият стремеж за повишаване на съпричастността на обществото”, допълни Плевнелиев.

„В България доброволците „излязоха на сцената” по същия начин, по който това направи и гражданското общество преди година по един демократичен, но категоричен начин и промени българската политика”, посочи президентът Росен Плевнелиев.

По неговите думи нито един акт на добрина не е пропилян. „Вие изграждате култура на поведение и среда, която насърчава всеки да вярва в доброто и да върши добри дела”, обърна се държавният глава към доброволците.

Държавният глава напомни, че 2014 г. е годината на доброволеца. „Когато централната и местната власт бяха в затруднение, хиляди доброволци се притекоха на помощ, за да дадат надежда на хората в беда. Изминалата 2014 г. беше извънредно трудна година на комбинация от външни и вътрешни кризи, година на рекорден брой бедствия и аварии в страната. Днес отбелязваме Международния ден на доброволеца, изразяваме своята почит към всички, които със своята добра воля и безвъзмезден труд правят живота ни по-добър”, допълни Плевнелиев.

„Вие, доброволците, бяхте навсякъде, където имаше нужда от вас. Оказахте помощ на пострадалите от наводненията – на жени, мъже, деца в бежанските лагери, на болни и деца, лишени от родителски грижи, на възрастни хора, на хора с увреждания, на пострадали в аварии и катастрофи. Вие подкрепяхте опазването на околната среда, както и културната ни идентичност безрезервно и ежедневно. Дейностите и инициативите са многобройни, но еднакво значими”, каза още президентът и пожела на доброволците много сила воля и още повече добри дела.

В присъствието на президента Росен Плевнелиев бяха отличени инициативите „Доброволчески проект в Интеграционен център към Държавната агенция за бежанци” на Каритас София и Си Ви Ес-България, „Да построим дом, да дарим надежда” на Фондация „Подслон на човечеството” – (Хабитат България) и акцията „Да помогнем на децата на бежанците” на център за работа с доброволци към СОУ „Свети Паисий Хилендарски”, град Хасково.