ЕК: Шенген няма да се обвързва с Механизма за оценка на България

България и Румъния не трябва да бъдат разделяни за Шенген, категорична е Кунева

Европейската комисия подкрепя България в искането й да няма обвързване между влизането на страната в Шенген и Механизма по сътрудничество и оценка. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева след среща с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, съобщиха от правителствената пресслужба.  Вицепремиерът обяви, че акценти на разговора са били Шенген, предстоящият доклад по механизма и инициативата на ЕК за върховенство на закона.

Кунева повтори на срещата позицията на страната, че България и Румъния не трябва да бъдат разделяни за Шенген, тъй като и двете страни изпълняват еднакво добре техническите критерии и имат еднаква готовност за влизане в шенгенското пространство. България е заобиколена от доста проблемни по отношение на бежанци райони. Влизането ни в Шенген ще бъде силен сигнал към гражданите ни, че сме под защита, можем да обменяме данни и човешки ресурс, посочи тя. Тя препотвърди, че страната ни очаква положително развитие за Шенген в първото тримесечие на следващата година. Имаме подкрепа от Европейската комисия и Европейския парламент, продължаваме да работим със страните-членки, каза още тя.

България е изпълнила доста голяма част от препоръките на ЕК по отношение на механизма, това ще бъде ясно заявено по време на започващата в сряда мисия на Европейската комисия в София. Кунева посочи, че в рамките на три дни няма как да се случат чудеса в правосъдието и че докладът ще отчете реалната картина. Въпросът е да има разбирателство, да бъдем открити, да кажем в какъв срок ще има резултати, коментира тя. По думите й, отворени остават въпросите за обществените поръчки и ангажираността на съдебната система.

Кунева беше категорична, че амбицията на правителството е механизмът да отпадне възможно най-скоро, като целта е всеки следващ доклад да е по-добър от предишния. Според нея фактът, че механизмът е помогнал на Румъния да напредне по отношение на правосъдието и борбата с корупцията, означава, че механизмът работи и България трябва да приеме напредъка на съседната страна като стимул.

Вицепремиерът повтори, че за добра политическа оценка е важно до края на годината да започне процедурата по избор на главен съдебен инспектор, да бъде избран председател на ВКС и да бъде приета съдебната реформа. Нейната позиция е, че софтуерът за случайното разпределение на делата трябва да бъде проверяван редовно.