Лютви Местан: Би било опасно за европейския образ на България Орхан Исмаилов да бъде сменен

Лидерът на ДПС възрази срещу поставянето на една плоскост на казуса Орхан Исмаилов и казуса Слави Бинев

Става още по-невъзможно и би било опасно за европейския образ на България Орхан Исмаилов да бъде сменен. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Bulgariautre.

„Заместник-министър на отбраната не може да бъде сменен. Това ще бъде изключително лош знак. Каквито и да са мотивите, нищо не стои под правото на всеки един българин съобразно своите професионални квалификации да заема и съответно длъжност. Няма нищо по-естествено от това хора, принадлежащи към етнорелигиозните малцинства в България, да работят и като министри, когато квалификацията им позволява това. Трябва да се научим да оценяваме правилните решения”, поясни Местан.

Той възрази срещу поставянето на една плоскост на казуса Орхан Исмаилов и казуса Слави Бинев. „Казусът Орхан Исмаилов е съвършено различен. Тук става въпрос за естественото право на един високообразован човек да заеме тази длъжност. Орхан Исмаилов не е член на ДПС. Имаме сериозни политически различия, но правата на човека са универсални и стоят над политическите различия. Никого няма да убедим, че едно негативно решение на този казус няма да е породен от етнорелигиозната принадлежност на Орхан Исмаилов”, заяви председателят на ДПС.

„Що се отнася до Слави Бинев – той е проблем на управляващото мнозинство. Любопитен ми е отговорът на Реформаторския блок по този въпрос, защото ако кабинетът „Борисов” и занапред би имал проблеми с подобни казуси, то те ще са породени от абсолютно непреодолимото условия, с което РБ принуди Бойко Борисов, въпреки категоричната позиция на Жозеф Дол, да приемат ПФ като официален партньор в 4-партийната управляваща коалиция”, допълни Лютви Местан.
Той увери, че партията ще представи информация за сменените по политически критерии кадри на ДПС.

„В условия на криза не е добре да се увеличава данъчната тежест за българските граждани и мисля, че и в този смисъл увеличаването на процента на данъка върху лихвите на вложителите би било решение в грешна посока. Очакваме мнозинството да коригира тази своя позиция. Приходите на малките фермери са толкова минимални, че ако се приеме и на второ четене те да се осигуряват вместо върху 240, върху 420 лева, ние ще сме разрушили трудовата парадигма”, каза още Лютви Местан.

По неговите думи преференциалният вот в български условия се оказва недотам успешен и дори несъстоятелен. „Когато огромен процент от реализираните преференции не се уважават от партийните централи, възниква въпросът доколко е бил искрен вотът в подкрепа на преференцията в Изборния кодекс. От ДПС поне не сме лицемерни и още тогава изразихме резервите си срещу преференциалния вот.

В България този казус с оттеглените депутати, избрани с преференциален вот от ГЕРБ и от други политически сили, както и актът на ДПС трябва да послужи като основа за дебати за преференциален вот” заяви лидерът на ДПС.

„Ако в България въведем принципа на отворените листи – избирателите да подреждат от първо до последното място – това е едно. Тогава има логика. Ако беше въведена такава преференция, в нея има логика. Преференциалният вот не може да бъде изроден до семеен вот, до родов вот, до вота на едно село и една община”, подчерта Местан.