Петър Москов: За последен път чувате от РБ и ПФ , че „ако нещо не стане, ние ще си ходим”

Ще направим необходимото да подобрим координациата помежду ни, коментира той

Ще предприемем нужните стъпки и координация и това е последният момент, в който чувате от Реформаторския блок и Патриотичния фронт  публичния разказ: „Ако нещо не стане, ние ще си ходим”, защото това наистина би означавало, че няма причина подкрепата да се продължава. Това каза на брифинг в парламента Петър Москов от Реформаторския блок, предаде репортер на Bulgariautre.

Москов обясни, че коалицията е сложна, а подкрепата за коалицията, формираща мнозинството, е още по-сложна и изискваща трудни баланси. „Демокрацията е трудно нещо за управление – не е като други неща. Не може да продължава ден повече разказът „Ако нещо не стане, няма правителство, няма мнозинство”. Приемам, че от страна на Реформаторския блок, колегите от фронта сме допуснали недостатъчно добра координация”, добави той.

„Ще търсим подкрепа от страна на ПФ за едно от нашите основни искания – парламентарна комисия, която да разследва срастването на политическата, икономическата, медийната и съдебната власт”, заяви Москов.

Той добави, че не харесва назначението на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии към Народното събрание, но то е дадено от Патриотичния фронт и те са длъжни да го защитят.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов посочи, че най-важното е да се осигури политическа стабилност – не само при приемане на бюджета, но и при осъществяване на цялата програма, която е фиксирана в програмната декларация. „Всеки един от нас се стреми да реализира целите, с които е влязъл в парламента. Това може да се случи, ако бъде запазена стабилността и бъде възстановен нормален диалог. Ако не се случи това, значи всъщност нищо не сме се разбрали”, добави той.

Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт, посочи, че ако ГЕРБ не приемат поставените условия, се отива на вариант едно – сваляне на подкрепата на правителството. „Нямаме никакво намерение да правим отстъпление от нашите принципи. Дали тези две фигури ще бъдат приети или не – въпросът е да постигнем съгласие и с представителите на ГЕРБ на такива две позиции да бъдат поставени хора, посочени от ПФ. Това е по-важното, за да може да има прозрачност в работата на тези две институции – областната управа на София и на Министерство на отбраната”.

Имената на кандидатите за заместник-министър на отбраната и за заместник-областен управител на София-град така и не бяха обявени. Според коалицията кандидатурите са такива, че няма логика да не бъдат приети, тъй като са хора, които отговарят на своите професионални изисквания.