ИАРА удари бракониери по морето


На територията на отдел „Рибарство и контрол“ (РК) Бургас се извършват масирани проверки в магазинната мрежа, за бракониерски риболов в Бургаско езеро и язовир „Мандра“, както и проверки по пристанищата – при разтоварване на риболовните кораби.

Част от проверките в магазинната мрежа се извършват съвместно с инспектори от БАБХ, а от СЛР „Лебед“ ни оказват съдействие при проверките по езерата. Три проверки по езерото Вая са завършили извадени от водата хрилни мрежи с обща дължина 9 800 метра. При други при проверки по язовир „Мандра“ са извадени от водата хрилни мрежи с обща дължина 6 500 метра. Уловената в мрежите риба в някои от случаите е върната във водата, а в други – дарена на Домашен социален патронаж, община Бургас.

Извършени са и седем проверки на пристанища – в Царево, Созопол и Несебър, при разтоварване на риболовни кораби, както и една проверка на мидена плантация в Созопол, съобщава burgasnews.com. В търговската мрежа са направени общо 16 проверки – основно по магазини в Бургас, но и в Царево, Созопол, Поморие и Несебър. Не са констатирани нарушения на ЗРА.

Заловени са бракониери, превозващи риба без документи за произход и документ за регистрация на специализирано превозно средство. На нарушителите е съставен акт за установяване на административно нарушение.