Румяна Бъчварова: Подкрепата на ПФ не е решаваща за стабилността на правителството

Начинът, по който се развиват отношенията ни, ни дава основание да бъдем по-спокойни, увери вицепремиерът

Мисля, че право на „Патриотичния фронт” да решат дали ще продължат да ни подкрепят или не. Мисля, че дори и да се случи, това няма да бъде толкова съществено за стабилността на правителството. Това каза пред журналисти в парламента Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация, предаде репортер на Bulgariautre.

„Начинът, по който се развиват отношенията ни в един диалог, дори и да няма разбиране преди това, може да ни даде основание да бъдем по-спокойни. Струва ми се, че това е естествено при една истинска коалиция – тогава, когато има общо разбиране, диалог – да има и разминавания. Не е лесно, но в края на краищата важното е да вървим напред”, посочи Бъчварова. Тя заяви, че очаква решение на въпроса с течение на времето.

Във връзка с искането на „Патриотичния фронт” за въвеждане на задължително гласуване, Бъчварова уточни, че това е била една от обсъжданите теми. „То не е изискване към правителството, а възможност, която остана за „Патриотичния фронт” да постави тази тема за обсъждане в парламента”.

На въпрос дали има вариант след края на годината „Патриотичният фронт” да бъде изключен от коалицията, Румяна Бъчварова коментира: „Няма вариант, при който могат да бъдат изключени, защото те не са в коалиция, а са подкрепили правителството с една декларация, която могат да денонсират в момента, в който решат. Декларацията е доста обща, доста добра и е въпрос на тяхно политическо решение”.

По отношение на това дали „Патриотичен фронт” може да бъде сменен от някой друг, вицепремиерът заяви, че това означава нови преговори, друг цикъл. „Самата формула, която предложихме и приехме на т.нар. гъвкави мнозинства, предполага, че по отделни теми и въпроси всеки би могъл да ни подкрепи, ако имаме принципна позиция за това. Това се оказа не една формула, която ние сме постигнали като компромис след трудните преговори. Такива формули има и в други политически системи на гъвкава геометрия, гъвкави мнозинства. Смисълът на тази сложна конструкция е да се научим да изразяваме политически позиции по конкретни теми, а не да ги предопределяме като ясна граница между управляващи и опозиция – дори и смислените предложения да не бъдат приемани от едната или другата страна. Много се надявам да се научим на това и в бъдеще, защото ще бъде от полза за всички”.

Румяна Бъчварова увери, че диалогът с АБВ е доста добър. Тя добави, че не е официално информирана за критиките на АБВ заради „Южен поток”. „Не бих искала, когато става въпрос за коалиционни отношения, да коментирам изявления пред медиите само, защото има друг начин, по който сме установили, че ще изясняваме противоречията пред нас. Всяка седмица в парламента уточняваме тези неща. Предполагам, че ще има такива теми тогава, когато се обсъжда бюджетът. Поне знаем кой е начинът, по който трябва да ги изясним”, посочи вицепремиерът.

На въпрос дали от ГЕРБ могат да помогнат на Реформаторския блок да получат субсидията си, Бъчварова коментира: „Как да им помогнем? Това е въпрос, който те трябва да решат и това е първият въпрос, който ние бяхме поставили по време на първия кръг на разговорите с тях. Това са последиците от липсата на ясно решение и аз много се надявам те да намерят начин да го оправят. Очевидно политическият процес вътре в партиите продължава да тече не много равномерно и успешно”.

Тя определи това, че министърът на културата бойкотира заседание на парламентарната ресорна комисия, на която е трябвало да се приеме бюджетът на неговото министерство като много силен знак за несъгласие и неприемане и въпрос на политическа зрялост и политическа отговорност от страна на ПФ да решат какво да направят в този случай. „Очевиден знак на обществено неодобрение”, посочи Бъчварова.

Тя обясни, че председателят на Комисията по култура и медии Слави Бинев не е предложение на ГЕРБ, защото не е вземано такова решение. „Предполагам, че предложението е било за оглавяване на тази комисия, а кого те ще излъчат е тяхно решение. Това, че този избор се оказва недостатъчно удачен означава, че чувствителността към тази тема не е достатъчна”, добави вицепремиерът.

По отношение на предвидените реформи в администрацията тя уточни, че в момента се конструира новият състав на Съвета за административна реформа. „По време на предварителните разговори по съставяне на правителството казахме, че не гледаме на оптимизирането на администрацията като съкращаване. То неизбежно ще се наложи при тези наложени 10 % по-ниски разходи в бюджета от финансовото министерство. Много важно е да следим каква е функционалността, какви са процесите, за да можем по-бързо, по-лесно и по-ефективно да електронизираме всички тези процеси и това е фокусът на нашите усилия – да направим добре работеща администрация, с възможност да се повишава непрекъснато нейният капацитет и да предоставяме на гражданите по-добри услуги. Това е процес и това е смисълът. Всичко друго е в тона на този въпрос, който ми беше зададен преди малко в парламентарния контрол – „вие защо уволнявате хора на ДПС”, което не е така, фактическото положение не е такова”, категорично заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.