Томислав Дончев: Цената на тока няма как да се определи от правителството или президента

България продължава да бъде шампион по енергийна неефективност, коментира вицепремиерът

Цената на тока няма как да бъде определена от правителството или президента. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика по време на парламентарен контрол относно цената на електрическата енергия, цитиран от Фокус.

„Не знам какви публикации в медиите са изтекли, но бързам да Ви уверя, че след извършена справка в ДКЕВР е установено, че от страна на ЕВН България в качеството му на краен снабдител не е внасяно предложение за изменение на цените на електрическата енергия с цел изравняване на дневната и нощната тарифа”, посочи Дончев.

Двете различни тарифи от една страна подпомагат балансирането на системата, от друга – дават възможностите на гражданите с по-ниски доходи, заяви Дончев. Вицепремиерът обясни, че цената на тока не се определя от правителството и президента,а още по-малко от мениджър на една от електроснабдителните дружества, а от ДКЕВР, което изключва хипотезата някой да се е договорили.

Дончев припомни, че стремежът на всички би следвало да бъде ДКЕВР наистина да е независима. „Считам лично, че уредените в закона в момента механизми не гарантират пълната му независимост и трябва да бъдат положени допълнителни усилия тя да бъде укрепена, включително и чрез повече правомощия на НС и по отношение на избора, и по отношение на контрола върху регулатора”, подчерта Томислав Дончев.

„България продължава да бъде шампион по енергийна неефективност”, каза още той във връзка със стремежа за повишаване на енергийната ефективност на жилищата.