Десислава Танева: Ямбол и Сливен са под наблюдение, язовирите се изпускат контролирано

В община Стралджа са евакуирани 30 семейства

Районите Ямбол и Сливен са под наблюдение, като язовирите се изпускат контролирано. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след като дари риба за Никулден в дом за стари хора, предаде репортер „Фокус”. „Вчера бях в Ямбол, на оперативка на кризистния щаб, който е създаден във връзка с наводненията. За съжаление обстановката остава тежка, валежите продължават. В момента има и евакуирани и около 30 семейства в Община Стралджа. Има наводнени ниви и стопански дворове, но всичко е под контрол и наблюдение”, обясни министър Танева.

„От вчера е задействан Националният план за действия при бедствия при наводнения. Районите Ямбол и Сливен са под наблюдение, като язовирите се изпускат контролирано. Имаме пълна готовност, цялата структура на „Напоителни системи”, наличната техника е готова да реагира при образуване на разливи, а хората в най-рисковите села са предупредени”, допълни тя.

„Има наводнени площи на земеделски производители, дори сутринта докладваха, че в долината на Сливен, в три от селата прасковите са под вода, като там това е основният поминък. Този път също ще има държавна помощ за обезщетяване при пропаднали площи. Областни дирекции „Земеделие” са в готовност, при искане от земеделските производители на място да установят размера на щетите на площите. От там има ред, при който ще получат обезщетения”, каза още Десислава Танева.