Осъдиха на смърт баща заради снимка във Фейсбук (видео)

Върховният съд на Иран потвърди първоинстанционната присъда на Техеранския съд

Ирански баща бе осъден на смърт чрез обесване, защото качил във Фейсбук фотография, на която се вижда как търкат носовете с дъщеря си. 

Върховният съд на Иран потвърди първоинстанционната присъда на Техеранския съд 30-годишният Сохел Араби да бъде обесен за обида на Мохамед. Молбата на адвокатите му да повторно разследване на случая бе отхвърлена.
"Ужасно е някой да бъде осъден на бесилка само за това, че е постнал в интернет нещо, което се смята за непристойно. Иран трябва по-бързо да преразгледа системата си от наказания, особено когато се касае за смъртното наказание," коментира Ерик Голдщайн, директор на "Хюман райтс уоч" за Близкия Изток и Северна Африка.
Съпругата на Сохел Настаран Наими казала на представители на организацията, че тя и нейният съпруг били арестувани още през ноември 2013 г. Тя обаче бързо била освободена, а Сохел бил прехвърлен в единична килия два месеца, без да допускат адвокат при него. След идването на Хасан Рухани на власт през август 2013 г. иранските служби за сигурност значително засилиха контрола на интернет, а наказанията за блогърите и тези, които използват социалните мрежи, станаха още по-сурови.
През май полицията арестува четири момчета и три девойки, които качили в ютуб тяхна версия на песента "Happy". Същия месец ползватели на Фейсбук бяха осъдени на затвор между 8 и 21 години. Причините за присъдите били на верска основа.