Ева Паунова: Подкрепихме Е-Call за по-малко жертви на пътя

Автомобилите директно ще набират 112 в случай на катастрофа

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова подкрепи въвеждането на системата Е-Call във всички нови автомобили след 31 март 2018 год. Системата ще позволи на автомобилите директно да набират номера за спешна помощ 112 в случай на катастрофа, дори когато водачът на превозното средство е в безсъзнание. Гласуването на споразумението за Е-Call се проведе в четвъртък, 4 декември 2014 год., по време на заседание на Комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите на ЕП, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

„България има нужда от конкретни действия в посока преодоляване на проблемната статистика на жертвите на пътя. Стъпка в правилната посока е въвеждането на автоматизираната система Е-Call, която ще позволи на службите за спешна помощ да реагират навременно при произшествия на пътя", коментира Ева Паунова. „Вотът бе приет с 30 гласа за и само 2 гласа против, което е пряк израз на ангажимента на ЕП за намаляване на жертвите по пътя чрез по-ефективно законодателство", добави тя.

Българският евродепутат от ГЕРБ активно се ангажира с темата безопасност на пътя още от 2011г., когато работи по създаването на шестмесечната кампания „Звездата на пътя си ти – карай внимателно” по инициатива на Илиана Иванова и под патронажа на Цветан Цветанов. През 2014 год. тя взе участие в кръгла маса на тема „Внимавай на пътя” в град Хасково и в дискусия на тема „Безопасността на движение по пътищата: Споделена отговорност" в град София.
   Според статистиката от началото на тази година в България жертвите на пътя са близо 580, а жертвите в пътно-транспортни произшествия в ЕС през 2013 год. наброяват 26 000. Споразумението за Е-Call предстои да бъде официално одобрено от всички страни-членки на ЕС и се очаква да бъде гласувано от ЕП през март 2015 год.