Проф.Миланов: Липсва доверие към лекарите

Общество

05-12-2014, 09:02

Снимка:

novatv.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проблемът с агресията над лекарите може да се реши като бъдат въведени правила при спешните повиквания, смята д-р Кателиева

Има лекарски грешки, но това не значи трябва да бъдат нападани, бити, заплашвани моите колеги. Това говори за липса на държавност. Когато всеки е срещу всеки в една държава, много лесно се управлява, но лесно се пада. Безкрайно много са хората, които осъзнават на каква висота е българската медицина и на каква низота е българската култура. Така коментира тезата за насилието над лекарите проф. Миланов.

Според него проблемът е обществен, става дума за системна грешка. Наказания трябва да има, но това няма да овъзмезди нито лекаря, допуснал грешката, нито гражданите, които проявяват агресия. Не съм чул лекар да е набил пациент, вие чул ли сте..., попита риторично Миланов

В разговора се включи и д-р Десислава Кателиева. Тя сподели, че проблемът с агресията срещу лекарите е тежък, но едно от нещата, които спешна трябва да се направят е да бъдат въведени правила при спешните повиквания. Иначе не се дава възможност на пациента да търси своевременна помощ. Този хаос изнервя хората, затова те са толкова агресивни. Освен това, за да има превенция на работата на лекарите в Бърза помощ, трябва да има и съвместна работа с другите служби за спешно реагиране, смята тя.

Това, което чух, е дребнотемие. Проблемът е на липсата на доверие към лекарите, затова Бърза помощ е подложена на тежък натиск. Но лекарите там стават жертва на сбърканата система. Държавността и доверието у нас са силно ерозирали. България е в тежка хуманитарна криза, все едно става дума за джунгла - ако си ягуар – ще живееш, ако си заек – си в торбата, коментира проф. Миланов.