Вестниците в петък, 5 декември

Най-доброто от печата

05-12-2014, 06:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Море от нефт и газ в морето ни, но след поне 8 до 10 години


 „24 часа"
Ако имам пари, бих взел да проучвам "Силистар". Това ми каза преди година и половина един от старите геолози в България. Там има потенциал. Има потенцал и в блок "Хан Аспарух".
В сряда след едно разтърсващо изявление на премиера Бойко Борисов към министрите му, правителството взе решение да обяви конкурс за търсене и проучване на нефт и газ в двата блока.


Брюксел ни пуска 1,4 млрд. лв. и в Шенген
„24 часа"
Европейската комисия размразява средствата за България по програма “Регионално развитие”. Това стана ясно на съвместна пресконференция в Брюксел на премиера Бойко Борисов, председателя на комисията Жан-Клод Юнкер и зам.-председателя Кристалина Георгиева.
Парите бяха спрени в средата на годината. Борисов определи отблокирането на средствата като доверие, което страната получава в аванс.

    
Юнкер защити България повече от собствения ни парламент
"Труд"
В Брюксел България получи по-висока подкрепа от Европейската комсия отколкото успя да генерарира собственото ни Народно събрание по отношение на проекта "Южен поток".
Вчера премиерът Борисов отново заяви, че сме за изграждането на"Южен поток", спазвайки европейските правила. А това е част от официалната декларацията, върху която се изгражда сегашното управление. Така че аз не мога да разбера какво точно имат предвид в АБВ, когато казват, че са готови да оттеглят подкрепата си. Та нали те също са подписали тази декларация.    


САЩ ни доставиха 4 шпионски дрона
„Труд"
Българското министерство на отбраната получи 4 дрона "Финикс 30", обяви американската компания производител "УАВ сълюшънс".
Цената на шпионските машинки с вертикално излитане не се посочва, но се уточнява, че става въпрос за контракт между българското и US правителството.


Бойко разнежи Брюксел
„Стандарт"
Мощна подкрепа от Еврокомисията за България. Брюксел размразява спрените през юни пари по Оперативната програма "Регионално развитие" и ни обеща пълно съдействие за проекта "Южен поток". Това стана ясно по време на първото посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел след сформирането на новия кабинет. Днес той се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря по бюджета Кристалина Георгиева. "Парите по "Регионално развитие" тръгват", каза няколко пъти Георгиева. Източници на "Стандарт" обясниха, че става дума за политическо решение, взето на срещата, и сега предстои юридическото му оформяне на базата на новопостъпила информация. "Поздравявам Борисов, че в трудни условия съумя да сформира правителство и веднага да го ориентира към това да може европейско финансиране да потече към българската икономика, която има нужда от него", изтъкна Георгиева.


Лихвите по кредитите и депозитите падат
„Монитор"
Банките ще продължават да намаляват лихвите по кредитите и депозитите в следващите месеци, прогнозира вчера банкерът Петър Андронов. Той направи това по време на конференцията "Банкова стабилност", организирана за първи път от асоциацията "Банка на годината".
„Има свръхпредлагане на пари и слабо търсене на кредити", смята той. „Парите, с които разполагат банките, поевтиняват.


ЕС отвори вратата за ГМО
"Новинар"
ЕС отвори вратата за генетично модифицираните организми (ГМО), но никакви разрешения няма да бъдат давани преди 2015 г. Страните-членки ще могат да забраняват семената на цялата или част от територията си, съобщиха от Европейската комисия.
"Принципно споразумение" беше постигнато между италианското председателство на ЕС и Парламента във връзка с правилата, уреждащи разрешителните за засяване. То трябва да бъде официално одобрено от страните и чрез гласуване на Европейския парламент на пленарно заседание.
Решението беше очаквано от големите компании в сектора. Четири генно-модифицирани царевици, включително MON810 на компанията "Монсанто" и TC1507 на компанията "Пиониър", получиха положително мнение от EFSA, органа за безопасността на храните, и очакват разрешение за засяване, съобщи Комисията.