Щулц и Борисов обсъдили четири ключови теми за развитието на България

Председателят на ЕК заяви, че Европейският парламент подкрепя българското правителство

С министър-председателя на България – Бойко Борисов обсъдихме 4 ключови теми за развитието на България. Това заяви Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, след срещата си с министър-председателя на България – Бойко Борисов, предаде правителствената информационна служба.

„Обсъдихме редица теми като се спряхме основно на четири по-важни. Първата бе трудното сформиране на правителство, което е изправено пред големи предизвикателства. Надявам се да остане стабилно. Втората тема бе повишаването на минималното трудово възнаграждение с 11,8%, а също и отпускане на социални добавки за пенсионерите за идната зима”, каза Щулц. 

По думите му, това не е политически акт, а добра социална политика. 

„Подробно обсъдихме и темата за „Южен поток”. Бойко Борисов ме информира за становището на българското правителство. Споразумяхме се да поддържаме връзка, но в рамките на тази публична изява не мога и не трябва да кажа нищо повече по този въпрос”, обясни той. 

„Четвъртата тема разговаряхме и за членството на България в Шенген и за по-нататъшните промени в това отношения. Моето становище е известно много отдавна. Европейският съюз е правова общност и след като държавите-членки отговарят на определени критерии, то те трябва да бъдат зачетени и спазени. Това не е политически, а правов въпрос”, допълни още председателят на Европейския парламент.

“Подкрепям българското правителство, както и назначението на Ивайло Калфин за вицепремиер на България. Кабинетът заслужава подкрепата ни и нека заявя, че както министър-председателят Бойко Борисов, така и вицепремиерът Ивайло Калфин застават с личната си репутация зад каузата да бъде върната стабилността на България. Една стабилна България ще помогне и за това Европейски съюз да бъде стабилен”, обясни Шулц. 

“Поддържам връзка с повечето партии в България. Поддържах връзка и с ГЕРБ, когато бяха в опозиция. Опитвам се да го правя и с всички политически сили в тази страна. Ивайло Калфин е от моето политическо семейство. Той в продължение на дълго време бе зам.-председател на политическата група на ПЕС и няма как да не му дам своето доверие”, посочи още Мартин Шулц.