Доналд Туск: Oценявам амбициозността на новото българско правителство

Председателят на ЕС заяви, че България е подготвена за Шенген

Най-важното нещо бе, че за мен като нов председател на Съвета, виждам един много решен да продължи реформите в България премиер. И мисля, че българите и лично премиерът знаете, че аз съм категоричен поддръжник на България и оценявам амбициозността на новото правителство.

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Меглена Кунева в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Туск каза още, че той знае, че България е добре подготвена за Шенген. „И ако си спомняте, аз бях най-категоричният поддръжник на България и Румъния в този аспект. Не е лесна ситуацията, знаете че някои колеги изпитват може би страхове или са скептично настроени, но съм сигурен, че ще намерим решение. Може би не утре, но говорихме евентуално за Европейския съвет през март. Но съм уверен, че трябва да намерим най-доброто решение, защото смятам, че доброто решение е добро и за Европа, и за България“, коментира още Доналд Туск.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че по време на срещата вицепремиерът Кунева е представила перфектно позицията и очакванията на България за членството ни в Шенген пред председателя на Европейския Съвет. По-късно днес Борисов и вицепремиерът Ивайло Калфин също ще разговарят по темата Шенген и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Премиерът коментира също, че Европа очаква от България да възстановим доброто реноме, което имахме преди година и половина. „Очакват от нас да работят всички фондове, да се случват европейските проекти, да бъдем прогнозируеми, да си свалим дефицитите в рамките на Лисабонския договор и Маанстихските критерии. В същото време всички знаят през какви трудни периоди мина България, колко трудно се сформира правителство и се стараят да подпомогнат стабилността“, подчерта още Борисов. 

По отношение на изявленията от представители на Русия за прекратяването на проекта „Южен поток“, българският премиер припомни, че той работи по документи. „С колегите полагаме огромни усилия да направим „Южен поток“ не необратим процес, а да се случи. Защото винаги сме заявявали, че той е полезен за България, полезен е и за Европа. Не виждам защо се прибързва с тези изказвания, още повече в момент, в който полагаме усилия и на 9 декември ще има среща на най-високо ниво, за да се видят пасивите и активите в този проект за Европа. Усещам преса без да има нужда от нея“, подчерта Бойко Борисов.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че за да имаме добре развита икономика и български и чужди инвеститори, които да увеличават постъпленията в хазната и доходите на населението, България трябва да е в Шенген. „Няма никакви причини да не сме в Шенген и трябва да бъдем разпознати като страна с функционираща съдебна система. Стигнали сме етапа, в който всички разбират това, включително и в парламента всички големи партии са готови да подкрепят съдебната стратегия. Когато я приемем и когато получим потвърждение и от магистратите, аз мисля че от там връщане назад няма. Това, че премиерът Борисов се ангажира пред всички институции с въпросите, свързани с Шенген, със съдебната реформа и с енергетиката и икономиката на страната, дава много добра платформа за работа от тук нататък“, подчерта Меглена Кунева. Вицепремиерът припомни, че България е подложена на стрестест по отношение на миграционния натиск и го изпълняваме както трябва. „България не е искала и средства от ЕС заради сериозната икономическа криза, през която минава Европа, но настояваме да ни се разчисти пътят за Шенген, който сме очертали сами и на който сме стъпили здраво“, заяви Кунева.