Ивелина Василева: В готовност са всички ведомства, ангажирани с възникването на бедствия

Очаква се язовир „Тича” да започне да прелива, предупреди министърът

Всички ведомства, които са ангажирани с възникването на бедствия, са в готовност. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева след заседание на Комисията по околната среда и водите, предаде „Фокус”.

„Оперативното звено в МОСВ е задействано още отпреди два дни. Колегите работят денонощно за това да следят промените в атмосферните условия и валежите по места. „Напоителни системи” и подструктурите на Министерството на енергетиката също са мобилизирани”, увери министърът.

Василева предупреди, че се очаква язовир „Тича” да започне да прелива. „Има критична ситуация, която възникна във връзка с интензивните валежи. Положението при яз. „Тича” е доста критично и в момента се изпуска контролирано водата от него”, заяви Ивелина Василева.

Заместник-министър Павел Гуджеров вече е пристигнал при язовир „Тича”, където положението е рисково от гледна точка на това, че е възможно всеки момент язовирът да започне да прелива, поясни министър Василева. По думите й, валежите продължават, но добрата новина е, че се очаква в петъчния ден да спрат. „Следим прогнозата и уведомяваме всички институции съгласно нашите компетенции и публикуваме информация на страницата на министерството”, подчерта Ивелина Василева.

Министърът обясни, че за щетите от наводненията се осигуряват средства от Междуведомствената комисия. „МОСВ има ангажимент да координира дейностите, които са свързани с превенцията на риска от наводнения, и прилагането на принципите за интегриране управление на водите. „В ОП „Околна среда 2014-2020 г.” сме заложили бюджет от 120 милиона лева, които ще бъдат насочени за подпомагане на дейностите, свързани с превенция на риска от възникване на наводнения”, уточни Василева. По думите й, в бюджета на министерството не са предвидени средства за такава превенция, а те ще се получават само от оперативни програми.

„В настоящия програмен период басейновите дирекции се подпомагат със средства от оперативната програма за разработването на плановете за управление на речните басейни. Що се отнася до работата на ведомството, тя е подсигурена от бюджета. „Ще правя съкращения на кадри само там, където е необходимо. Предстои функционален анализ на ведомството и идентифицирането на слабости в структурите”, каза още Ивелина Василева.

Според министърът рамката на бюджета за 2015 г. е реалистична и достатъчна за работата на МОСВ. „По отношение на приходната част за догодина са предвидени 10 милиона и 30 хиляди лева. В разходната част на министерството бюджетът е 43 480 900 лева”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.