Председателят на ДАНС Владимир Писанчев: Нямам намерение да подавам оставка

Никой, освен Реформаторския блок, не му е искал оставката

Нямам намерение да подавам оставка.Това каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев, който днес участва в заседанието на комисията за контрол на спецслужбите, предаде „Дарик”. „Дали ще ми я искат, или не - това е решение на Народното събрание по законодателство”, добави той.

След като стана ясно, че при изслушването му в парламента за акцията в Пазарджик от Реформаторския блок са му искали оставката, днес Писанчев каза, че никой друг не му я е искал. „По настоящето законодателство оставката ми може да реши парламентът и това е негово право, това е негово решение”, заяви Писанчев.

„Аз мисля, че за една година показахме доста добра работа. Независимо от всички твърдения, от всички атаки по отношение на работата, аз съм спокоен. Това, което сме направили, е видимо”, допълни председателят на ДАНС.

Писанчев отказа да влиза в полемики за определението, което даде депутат, че „ДАНС е спяща клетка”. „Ние не сме спяща клетка. Мисля, че резултатите от последната година, работата, която свършихме по корупцията, по наркотиците, по организираната престъпност - за съжаление, контраразузнаването е невидимо и то не се коментира изобщо. Имаме доста успехи”, заяви Владимир Писанчев.

Относно операцията в Пазарджик срещу разпространението на радикален ислям той посочи акциите в Австрия и Германия. „Искам да кажа, че много „експерти” се изказаха, но експертите, които наистина разбират за какво става дума, включително и партньорите ни, напълно разбират и ние получаваме поздравление за тази операция”, посочи той.
Той каза още, че седемте потвърдени мерки от съда на задържаните след операцията в Пазарджик показват, че службата си е свършила работата добре, че са събрали абсолютно всички доказателства и те са достатъчни. След операцията Писанчев каза, че това не е клетка на „Ислямска държава”, но можеше да бъде.
„Проблемът се появи с идването на, както ние ги наричаме, транзитните джихадисти. Тези хора можеха да радикализират нещата, те започваха да оставят материали, започваха да оставят други неща - това започваше да става опасно. Примерно в Австрия и Германия задържаха по един човек, по двама души, ние оставихме в ареста седем души”, заяви Владимир Писанчев, но отказа да коментира колко транзитни джихадисти ДАНС са наблюдавали.

И бюджетът на ДАНС е намален в сравнение с миналогодишния. „В тази конфигурация и с този бюджет ще ни е трудно, но ще се справим - каквото за всички, това и за нас. Има рестрикции за всички”, коментира още Владимир Писанчев.