Росен Плевнелиев: Нереформираните сектори и системи са сериозна заплаха

Решението е стабилност и реформи, според държавния глава

Нереформираните сектори и системи в страната представляват сериозна заплаха. Това каза президентът Росен Плевнелиев на пленарната сесия „Приоритети на взаимодействието между централна и местна власт” в рамките на Годишната конференция на НСОРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Държавният глава посочи, че трупаме нов дълг, с който запушваме пробойни в системата, а решението е стабилност и реформи.

„През тази година бяхме засегнати от невиждани природни бедствия. Благодарение на изключително бързата и адекватна реакция на местните власти ситуацията беше овладяна своевременно. Приветствам добрата съвместна работа както в кризисните ситуации, така и в процеса по възстановяване на щетите”, заяви Плевнелиев.

„Измина една година на рекорден брой бедствия и аварии, но когато централната власт бе затруднена, вие работехте денонощно, за да помогнете на хората в беда. Бе година на замразени две европрограми, забавени плащани, но вие продължихте да изпълнявате проектите, въпреки трудностите, което е достойна и отговорна позиция. Не година на тежко политическо противопоставяне, но вие не допуснахте хората да бъдат разделени”, обърна се президентът към представителите на местната власт.

По думите на Росен Плевнелиев гражданското общество е най-надеждният коректив за действията на държавата. „Тази година отбелязваме 25 години от началото на демократичните промени у нас. Страната извървя нелек път на трансформация от тоталитарен режим към свободна и демократична държава”, заяви президентът. По думите му, преходът е можел да бъде по-различен, направени са били грешки и забравени ключови реформи, една от които е била децентрализацията на държавното управление чрез засилване на ролята на местното самоуправление.

Той каза още, че активното и ползотворно сътрудничество между централната и местна власт е задължително условие за укрепване на доверието на гражданите в институциите и за постигането на устойчив и балансиран икономически растеж. „Изправени сме пред суровата реалност на нереформирани и неефективни сектори. Искам да окуража правителството да предприеме без забавяне необходимите реформи. Не бива да разчитаме само на ниските данъци и ниските доходи. Корупцията, тромавата администрация и правната несигурност са проблем – те блокират инвестициите и вдигат цената на правене на бизнес и държавата”, посочи държавният глава Росен Плевнелиев.

Той изтъкна , че България е достоен член на ЕС и вече е фактор в Югоизточна Европа. „Въпреки политическата нестабилност през 2013 г., България се оказа един от най-големите нетни получатели на средства от Европа. Процентно от БВП пред нас са само Естония, Литва и Латвия, посочи държавният глава. Равнището за усвояване на средства от страната е около средното и не сме на дъното”, посочи той и заяви, че е редно да отстояваме коректно отношение към България, която се справя незле през първия си програмен период.