Цецка Цачева: Дисбалансът между икономическата мощ на общините влияе върху въпроса за децентрализацията

Председателят на парламента подписа Споразумение за сътрудничество между 43-то Народно събрание и НСОРБ

Дисбалансът между икономическата мощ на различните общини влияе върху начина на решаване на въпроса за децентрализацията. Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева по време на пленарната сесия „Приоритети на взаимодействието между централна и местна власт” в рамките на Годишната конференция на НСОРБ, предаде „Фокус”. Според Цачева на този етап трябва да се възприеме общ механизъм на децентрализации, защото е едно, когато става въпрос за голяма и богата община и друго, когато става въпрос за общините в Северозападна или Югоизточна България. „Познавам болките и проблемите на местната власт. Те не са само в хоризонтална линия”, заяви Цачева.

По думите на председателя на Народното събрание става ясно, че диалогът, който до момента е имало между представителите на централната и местната власт, не е бил достатъчен и затова има необходимост от постоянен механизъм за взаимодействие между кметовете, общинските съвети и Народното събрание.

„Амбицирана съм да изпълня едно такова споразумение със съдържание, което да има резултати. Вие сте хората, които стоят най-близо до гражданите. Можем за времето на последната година на мандата на местната власт преди изборите догодина и мандата на 43-то Народно събрание да направим така, че да имаме много по-тясно взаимодействие”, посочи Цецка Цачева. Тя обясни, че Народното събрание се занимава предимно със законодателна дейност и няма закон, който априори да е само с оглед местните власти. „Всяка една законодателна инициатива в Народното събрание опира, ако не за по-голям регион, то за по-малките общини и общински съвети”, добави председателят на парламента Цецка Цачева.

Подписаното споразумение между председателя на парламента Цецка Цачева и председателя на УС на Националното сдружение на общините в Република България Тодор Попов предвижда създаване на постоянен форум по приоритетни теми за местното самоуправление, подпомагане участието на представители на НСОРБ в парламентарните комисии, развитие и прилагане на форми за постоянен диалог на народните представители с кметовете и общинските съветници в избирателните им райони. То цели осигуряване на максимална информираност на общините за законодателния процес, на своевременен достъп до становища по актове, касаещи общините и оценка на въздействието на актовете върху местните власти, както и информиране на народните представители за „дневния ред” на общините.