Кристалина Георгиева: Възстановяват се плащанията по ОП“ Регионално развитие“

4,5 млрд. евро ще работят за България

Замразените евросредства за България по ОП "Регионално развитие" тръгват отново. Това съобщи зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева по време на съвместната пресконференция на премиера Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Средствата по "Околна среда" вече бяха размразени, посочи Георгиева и добави, че днес е договорено Европейската комисия и българското правителство да създадат общ екип, така че тези средства - 4,5 млрд. евро, 9 млрд. лева да могат да работят за България.

По отношение на новите програми, отъкдето се очакват 16 млрд. евро  за Българи ще се постараем да гарантираме, че работата започва веднага, за да могат и тези парит да работят за хората.

От ЕК чувстваме отговорност да работим с България, за да може тя напълно да се възползва от ползите си от членството в ЕС. Много работа се свърши. Още по време на служебното правителство бяха направени стъпки, за да могат да тръгнат парите по програма „Регионално развитие”, обясни комисар Георгиева.

„Днес, в разговора, който имаха Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер, това се потвърди, ние очакваме в технически план да могат да продължат проектите по ОП „Регионално развитие” в най-близко бъдеще. Искам да кажа сериозно и отговорно, че в особено такова трудно време, когато България се оказва притисната с изключително големи потенциални политически и икономически щети, ние - ЕК, чувстваме голяма отговорност за това да работим с България, за да може тя напълно да се възползва от ползите си от членството в ЕС”, допълни още тя.