Мъж с психични проблеми уби българин в Холандия

Крими

04-12-2014, 08:40

Снимка:

hepostonline.nl

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Музикантът Здравко починал в болницата от раните си

Български уличен музикант е бил убит в холандския град Цволе. 54-годишният мъж е бил пред местния супермаркет Джъмбо, информира "24 часа".

Към него се приближил 17-годишен младеж, когото очевидци описват като човек с психични отклонения. Извадил ножа си и наръгал няколко пъти българина, след което ранил други двама души, съобщава Единият от тях също е в много тежко състояние.

Музикантът е бил закаран в болница, където е починал от раните си. На този етап не са известни имената на загиналия българин.

17-годишният младеж е бил настанен в дома за хора с психични проблеми. Все още обаче не е ясно защо е бил на свободен режим. "Много съжаляваме за това, което се е случило, предаваме искрените си съболезнования на близките на пострадалите, младежът беше с нас едва от четири седмици, нямаше никакви признаци, че нещо може да се случи, затова и не бяхме взели специални мерки", твърдят от дома, цитирани от новините на RTL.

„Той беше тих, мил, усмихнат човек. Искаше да събере пари за сина си, за да изкарат двамата тук, в Холандия, хубави коледни празници. А сега го няма”, така Дик Босман описва съседа си Здравко Вазов, който загина в нощта на 2-ри срещу 3-ти декември в Цволе в Холандия, съобщава в обширен репортаж за случилото се volkskrant.nl.

Местната телевизия показа в сърцераздирателен репортаж как малко момиченце слага картичка, на която е написало: „Ти свиреше за мен, беше много добричък!”

В нощта на убийството Здравко Вазов идва както всеки ден с акордеона си и застава пред супермаркет „Джъмбо”. Местните жители отдавна са свикнали с мъжа, който не знае добре холандски, но пък винаги ги поздравява усмихнат и свири песни по тяхно желание на акордеона си. Понякога през деня българинът заработва и като продавач на вестници. Във въпросната нощ заради студа Здравко влиза в самия магазин и започва да свири коледни песни на акордеона си. Около 20. 30 часа към него внезапно се затичва младеж с нож в ръката. Очевидец по-късно разказва, че може би Здравко е познавал нападателя си, защото понечил да побегне, но младежът го застигнал и намушкал няколко пъти в гръб.

Българинът се свлякъл на земята в локва кръв, а нападателят му влязъл в един от вътрешните магазини, където 57-мъж се опитал да му попречи и да го спъне с пазарската си количка. Младежът обаче намушкал и него, след това още един случаен клиент на супермаркета. Охраната се задействала и повалила нападателя на земята. На място веднага пристигнала и линейка, но легарите не могли да спасят българина, който починал часове по-късно от раните си. 57-годишният холандец, притекъл се на помощ, също е в много тежко състояние.

Трагедията на българина е успяла да затрогне много от местните жители, които твърдят, че са свикнали отдавна с присъствието на Здравко край магазина. Всички те го описват като много мил и добър човек. Преди седмица в Холандия пристигнал един от синовете му, който трябвало да празнува Нова година заедно с баща си. По ирония на съдбата сега той ще трябва да се погрижи за трупа на Здравко и транспортирането му до България. В местните медии вече вървят призиви за набиране на средства, с които да се подпомогне младежа, за да може да прибере тялото на баща си в родината.

Трагедията с кървавото нападение пред супермаркета е разтърсила малкото градче, в което отдавна не са се случвали подобни престъпления. Местните жители са шокирани, а от кметството вече са излезли с официално обръщение за смъртта на българина, в което успокояват, че са взети всички мерки подобни случаи да не се допускат.

Така и не е ясно все още дали нападателят е познавал жертвата си. 17-годишният младеж е бил настанен от няколко дни в социална институция, занимаваща се с интегрирането на психично болни хора.