Ивайло Калфин издейства в Брюксел две оперативни програми

Брюксел е доволен от социалната политика на кабинета

Генералният директор на дирекция “Заетост, социални въпроси и приобщаване” в Европейскакомисия (ЕК) Мишел Сервоз се срещна днес с българския вицепремиер и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Двамата обсъдиха в детайли намеренията на правителството, свързани с пенсионната реформа, която е сред най-важните изисквания на Европейския съюз (ЕС) в препоръките за България.

Сервос поздрави правителството за одобрената първа оперативна програма “Човешки ресурси” и увери българския вицепремиер, че до дни ще бъде пусната и втората програма, свързана с помощта за най-бедните. На свой ред Ивайло Калфин запозна генералния директор с направеното на експертно равнище от досегашните кабинети и го информира, че в България вече е започнал диалогът със социалните партньори.

По думите на Калфин тази седмица ще бъдат обобщени първоначалните предложения, а до края на годината ще бъдат приети съществена част от мерките, свързани с реформата в пенсионната система. Българският вицепремиер и социален министър увери партньорите в Брюксел, че в хода на разговорите ще бъдат положени максимални усилия, за да се постигне широко съгласие за очертанията на параметрите, които ще продължат да се обсъждат в по-далечна перспектива (стаж за пенсиониране, категория труд, размер на вноските в пенсионните фондове и др.). “Целта ни е да предприемем адекватни мерки, които ще създадат различна нагласа, но ще са максимално консенсусни, за да могат да се изпълняват дългосрочно”, уточни Ивайло Калфин. “Важно е да се работи активно със социалните партньори, да се търси разум и дългосрочност в политиките”, подкрепи намеренията на българският министър Мишел Сервоз.

Двамата обсъдиха още опитите възрастта на пенсиониране да е обвързана с продължителността на живота, търсенето на механизми за постигане на стабилност в пенсионната система, за да могат пенсионерите да получават сравнително добри пенсии, независимо от относително лошите към момента демографски показатели на страната.

Работата с бедните и хората, застрашени от бедност, също беше сред ключовите теми на разговора. Мишел Сервоз изрази притеснение, че разходите, които се правят в тази посока, не водят до видими резултати и хората продължават да стоят в тази група. В отговор Ивайло Калфин очерта спецификата на проблема - ниските заплати в България и големият брой работещи бедни, което не създава стимули за прескачане от социалната система към трудовия пазар.

Като много добра икономическа мярка от Брюксел отчетоха и увеличаването на минималната работна заплата, въпреки икономическата криза.

В началото на следващата година представител на Дирекцията ще посети България, за да се проучат детайлно социалните проблеми на страната ни. “Един от тях е породен от липсата на частни работодатели в някои райони, което обезсмисля до голяма степен подготовката за някаква заетост и мотивацията на хората да се преквалифицират”, каза в заключение Ивайло Калфин. Това беше оценено от Мишел Сервоз като “изключително точно наблюдение, което трябва да бъде анализирано, а спецификите – обсъдени, за да бъдат полезни социалните програми и за тези хора”.