Кой спира "Южен поток"?

Трайчо Tрайков: Трима души са запознати с финансовия модел на "Южен поток"

Двама бивши министри на икономиката и енергетиката заформиха спор за "Южен поток"  в ефира на БТВ.  Трайчо Трайков заяви, че става фен на Путин, ако печалбата на България ще е 400 млн. евро , но не вярва това да се случи. А Румен Гечев обвини САЩ и Обама за неуспеха на проекта.

По „Южен поток“ изплащаме дълга на БЕХ, не на България. т.е. договорът е направен така, че българската страна (БЕХ) изплаща дълга си, само ако има достатъчно постъпления. Бюджетът на Република България не участва в строителството на тръбата. Т.е. ние можем да имаме само икономически ползи, не загуби. Това заяви бившият министър на икономиката Румен Гечев пред БТВ.

Колегата му Трайчо Трайков го репликира, че има голямо задкулисие около договора за „Южен поток“. „Хареса ми това, което е казал господин Путин – той хвърли една фантасмагорична цифра, но защо да не е така? Ако се договорим с руснаците за това, едва ли ще има някой против“, коментира Трайков.

„БЕХ като акционер в проекта ще получава дивиденти. Освен това ние имаме двоен негативен ефект. Нереализацията на „Южен поток“ не е само транзитните такси. Ние щяхме да имаме постоянно подаване на газ на преференциални цени. Сега ние ще плащаме на Турция заради тарикатлъка си, че не построихме тук тръбата. А какво ще загубим, калкулацията не е трудна. Колко газ в момента преминават през тръбата – 13-14 милиарда. 63 млрд. куб. м. е „Южен поток“ като ги умножите по 4, не правят ли 400 милиона?“, коментира Гечев.

„Това, което крием е, че причината е съвсем различна – а тя е, че нашите партньори САЩ не искат тази тръба през България. И сега измисляме таксите, колко е дебела тръбата и т.н. Въпросът е, че ние като българи трябва да искаме да мине тръбата през нашата страна", заяви Румен Гечев.

„Ако „Газпром“ искаше да спазва европейското законодателство, нямаше да има проблем и нито американци, нито марсианци можеха да попречат. В енергетиката и специално в газовата сфера, ако правилата не са ти много по сърце, можеш да поискаш изключение. Така направиха за „Северен поток“. Поискаха дерогация от 70% и комисията им даде. За „Южен поток“ „Газпром“ не иска обаче 70%, а 100%. И понеже не им дават тотален монопол, Путин казва – не. Нека хората да не бъдат заблуждавани“, коментира Трайчо Трайков.

Тъй като са оставени много открити и висящи въпроси и дори от четенето на договори не може да стане ясно какъв ще е ефектът от „Южен поток“, заяви Трайков. По думите му има договори на парче и бъркотията е пълна.

Има трима – четирима души, които са виждали финансовия модел, но и те не са наясно дали този финансов модел е свързан с договора, обясни той.