Павлова: Следващата година ще бъде на равносметка и на подреждане на държавата

Регионалната политика трябва да се приоритизира и да е надпартийна

Следващата година ще бъде на равносметка и на подреждане на държавата, за да заработи тя и колелото отново да се завърти.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на Годишната конференция на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от регионалното министерство.

Конференцията е под надслов „Европейска визия за регионално развитие на България“.

„Радвам се отново да сме заедно и се надявам в бъдеще заедно да решаваме проблемите“, обърна се към представителите на местната власт регионалният министър.

„Ще търсим по-добър баланс между законодателната и изпълнителна власт, а регионалната политика трябва да се приоритизира и да е надпартийна“, каза още Павлова.

На форума тя изрази надежда още в първите месеци на следващата година да приключи процеса по отблокиране на спрените средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ и паралелно с това да бъде даден ход и старт на новата ОП„Региони в растеж”.

„По този начин ще направим необходимото поне от гледна точка за предоставяне на финансиране на още бенефициенти, за да може 2015 година да не е нулева, какъвто е рискът към днешна дата”, обясни още министър Павлова.

Регионалният министър съобщи, че в екипа си ще има заместник - министър , който ще отговаря за слаборазвитите региони и намаляване на междурегионалните различия.

„Иван Аспарухов ще ръководи двата съвета, които се занимават с тези проблеми - Съвета по децентрализация и Съвета по регионална политика”, посочи Павлова и добави, че и Съветът по регионална политика ще бъде органът, в който на ежемесечна основа ще се дебатират проблемите на регионите и ще се взимат решения за отстраняването им.

„Оттук-нататък предстои да се работи по текущите проекти за социално икономическо развитие и културно наследство“, подчерта тя и допълни, че чрез новата програма „Дунав” също ще има възможност да се засилят всички дейности, които ще бъдат финансирани по нея и потенциалът за придунавските региони е голям.

„Усилията ни трябва да бъдат насочени и към Северозападния регион като приоритет, но и към всички останали”, посочи Павлова. По думите ѝ, има нужда от целенасочена политика, с която да активизира този процес.

„В нашето коалиционно споразумение и проект на управленска програма има заложен ключов приоритет – разработване на инвестиционна програма за подпомагане на Северозападна България, Родопите и Странджа, както и на планинските региони“, заяви министърът.

На днешната конференция министърът подкрепи представителите на общините по отношение усъвършенстване на Закона за устройство на територията и беше категорична, че не трябва да се отменя ЗУТ, по който има опит от 15 години. „Това ще обърка инвестиционния интерес“, смята още министърът, но подчерта необходимостта от промени, за да се облекчат процедурите, които натоварват бизнеса и общините.

Другият акцент в програмата на регионалното министерство е провеждането на водната реформа. По думите й водната реформа е такава условност към страната, която няма да позволи нито един лев за сектор „Води” и водна инфраструктура, в България, да влезе в икономиката преди да е реформиран сектора. 

Приоритетна задача пред екипа на министър Павлова е програмата за саниране - другият много важен елемент за следващата година, очертан от Лиляна Павлова. Той, по думите й, ще се осъществи чрез създаването на фонд за санирането на панелните сгради.

„С 200 млн. лв. започваме санирането още догодина, с най-големите панелни и високи сгради, защото са най-трудните“, обясни тя и поиска повече активност от кметовете, които да предоставят информация за броя панелни сгради и техните технически характеристики.

„Програмата ще е децентрализирана, ще се предоставят средствата на общините, които съответно трябва да проведат бързи процедури за избор на фирми - изпълнители, а след това да привлекат и максимален брой местни фирми“, каза още министърът.

„Това се прави с цел да можем да съчетаем докато подреждаме нещата и да активизираме реформите в някои сектори, както и да отблокираме средства в други. За да може икономиката да заработи, защото това е най-важното“, подчерта регионалният министър.

„Подкрепата за малки и средни предприятия минава през това да създадем една програма за саниране, която да даде работа на най-малките фирми, които пострадаха в условията на криза”, допълни Павлова.