Ще обновяват цялата техника за справяне с бедствията

Битовата престъпност е едно от най-големите ни предизвикателства, поясни силовият министър

Природните бедствия не трябва да се подценяват. До средата на 2015 г. абсолютно цялата техника за справяне с бедствията ще бъде обновена по ОП „Околна среда”. Проблемът е, че ако продължава така съкращаването на личен състав, техниката ще стане повече от персонала.

Това каза по време на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, предаде Агенция „Фокус”.

„МВР не е по-различно от другите държавни структури. Доверието е ниско, за което има най-разнообразни причини. Единственият начин да се повиши доверието е да се спазват стриктно законите. Много е важно вътрешната антикорупционна политика да бъде активна”, обясни Вучков.

По думите му, политиката има ще се изразява в безкомпромисност, изпълнение на законите и изпълняване на задълженията и по другите закони. „Ще подкрепим идеята ГДБОП да стане звено на МВР”, добави още Веселин Вучков и допълни, че темата с битовата престъпност е едно от най-големите предизвикателства.

Министърът посочи, че предстои една административна реорганизация на МВР. „Всичко това е производно на бюджета, който ще имаме за 2015. Основното е да поставим повече униформен състав и видеонаблюдение в малките населени места. Реформи със сигурност са необходими. Около 900 униформени полицаи на територията на страната трябва да има. Изразявам силно притеснение за бюджет 2015 година. Надявам се да получим и разбиране по миграционните проблеми. Един от най-големите проблеми, свързани с бюджет 2015 се стоварват върху МВР”, обясни Вучков.

По думите му, са орязани близо 100 млн. лева. „От сигурността произтича всичко останало. Ако е възможно трябва да се направи корекция, защото непрекъснатите призиви да се съкращава персонал, ще ни изиграят лоша шега. Трябва да си дадем сметка дали можем да си пазим границата и сигурността на обществото”, каза още Веселин Вучков.