Петър Андронов, СиБанк: Българските банки са в кондиция и могат да осигурят ръст на икономиката

Очаква се ръст при кредите, коментира банкерът

Преките чужди инвестиции не се очаква да играят ключова роля. Сега разполагаме със слабо развит капитал и всъщност няма такъв. Няма преки чужди инвеститори. Преминаваме от криза в криза. Вече шеста, седма година и има чувство на нестабилност. Това заяви по време на конференцията „Банкова стабилност“ Петър Андронов – председател на УС и главен изп. директор на СиБанк, предаде репортер на Bulgariautre.

Има програма на Eвропейската централна банка (ЕЦБ) за финансово насърчаване, от която България може да се възполва. Цената на парите, ЕЦБ предлага е символична  и тези пари са достъпни за търговските банки в България, посочи Андронов. Той допълни, че има не само вътрешни източници за ликвидност и осигуряване на растеж. Има и външни. Голяма част от европейските програми са достъпни за българските банки. Петър Андронов посочи,  че украинската криза е стопира руския интерес към българските имоти.

„Въпреки, че с една част на мозъка си Европейският съюз се опитва да създаде условия за инвестиране, с другото полукълбо на мозъка продължава да работи за по-висока регулация“ , подчерта банкерът. 

Той каза още, че един от ресурсите за финансиране са срочните депозити. След бурния пик през 2009 година днес те са на нивата опреди кризата. Андронов посочи, че е спаднала и средната лихва. За разлика от кредитите, депозитите растат и пикът на оценяване на лошите кредити отдавна мина. И делът им падна, което е още един фактор за растеж, посочи той.

Спадът на фирменото кредитиране намалява и започва да нараства. Съотношението креди - депозити е достигнало 120 процента. Кризата е върнала съотношението от 2007 г. Банките са в позиция,  в която могат да осигурят кредитие. „Това, което е нужно на потреблението,  са стабилност и предсказуемост“, подчерта Петър Андронов.

Той посочи, че банките очакват ръст при кредитите . „Банковият сектор като цяло е в кондиция да осигури растеж на икономиката. Стига всички останали условия да са налице. Онова, което банковата  система не може да осигури е политическа сталилност“, заяви директорът на СиБанк.