Арсений Яценюк: В Украинска атомна централа е станала авария

Свят

03-12-2014, 14:21

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Няма нищо притеснително, технически проблем, коментира енергийният министър Владимир Демчишин

В Запорожската атомна централа в Украйна е станала авария, предава Газета.ru, като се позовава на информация на премиера Арсений Яценюк. 

„Знам, че се е случил инцидент в „Запорожие", заяви Яценюк и призова новия енергиен министър Владимир Демчишин да разясни кога ще бъде разрешен проблемът и какви мерки ще бъдат предприети за нормално доставяне на електроенергия в Украйна.

Интерфакс Украйна отбелязва, че проблемът е възникнал в ядрен блок номер 3, генериращ 1000 MW. Според медията блокът ще заработи отново на 5 декември. Иначе самият енергиен министър на Украйна, цитиран от местни медии, каза, че проблемът не представлява опасност за населението. Той подчерта, че се планира възобновяване на работата на блока до 6 декември.

"Няма нищо притеснително. Технически проблем. Трети енергоблок е изключен и не представлява опасност. Причината - да се намалят мощностите и периодическите прекъсвания. До края на седмицата въпросът трябва да бъде разрешен, планираме до петък, обясни министърът.

Същият енергоблок е бил спрян на 28 ноември за ремонт.

Украйна обяви, че ситуацията с енергийния недостиг в страната води до "извънредни ремонти" в централата.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не е коментирала информацията. Според международна конвенция, приета след инцидента с АЕЦ „Чернобил" през 1986 година в Съветска Украйна, страната трябва да уведомява МААЕ при ядрен инцидент, който може да навреди на други държави.