Принтер ще печата лица за обезобразени пациенти

Специалистите са успели да напечатат мека тъкан

В близкото бъдеще пластичната хирургия коренно ще се промени. Това предсказаха специалисти, които използват триизмерни принтери в операциите по присаждане на тъкани на лицето, съобщи БТА по данни на Лайв сайънс.

Принтерите са способни да създадат точни копия на части от лицето на човека. При това се отчитат особеностите на строежа на черепа, вече поставените метални импланти и т.н. Подобен подход позволява значително да се подобри изходът от хирургическите интервенции.

Принтерът вече е изпробван при няколко пациенти. Един от тях е мъжът, на когото още през 2011 година бе присадено лице. Докато първоначално той не е имал никакви черти, сега може спокойно да се храни, да говори, да диша, да не говорим за естетическия ефект.

Не е тайна, че подобни пациенти често трябва да се подлагат на няколко десетки операции, за да запазят живота си и да им бъдат поставени импланти. Новият подход обещава качеството им на живот да се повиши. Освен това операцията преминава по-предсказуемо, бързо и без усложнения.

Към днешна дата специалистите са успели да напечатат мека тъкан.

Не пропускайте да видите и тези снимки:
Чудо! Какво може да направи един грим с жената? (галерия)

Има такива идиоти, сигурни сме! - част 2 (галерия)

Да ти прецакат снимката в последния момент (галерия)

Животинка в чаша? Най-сладкото нещо на света (галерия)

58 от най-креативните пръстени създавани някога (галерия)

Странно украсени автомобили (галерия)
27 неща, които не виждате всеки ден (галерия)