Фонд ще гарантира бъдещото саниране

Националната програма ще започне от следващата година

Относно Националната програма за саниране на панелните сгради това, което разработваме, е този тип програма да започне от следващата година, чрез създаването на фонд, от който да предоставим финансиране на общините за 100% безвъзмездно финансиране на санирането на големи панелни сгради, защото с тях ще започнем като най-голям приоритет. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Bulgariautre.

„Ще съчетаем това финансиране със средствата, които имаме предвидени по ОП „Региони в растеж” 2014-2020г. ,където имаме и 380 милиона също за енергийна ефективност, така че като съчетаем ресурса да започнем тази мащабна програма”, обясни Павлова.

„В момента правим проектирането на около 100 сгради, които искаме да довършим в рамките на европейското финансиране. Паралелно с това ще възложим на общините на делегиран принцип да изберат проектанти и до лятото на следващата година да се направят необходимите проектирания, надявам се, и да може следващото лято да започнем санирането на първите сгради по новата програма”, посочи министърът.

На въпрос колко е бюджетът за една година Павлова посочи, че около 200 милиона поне ще трябва да бъдат предвидени във фонда за финансиране на общините, има и 300 милиона от европейско финансиране.

„Не го изчисляваме годишно, защото е много важно колко сгради ще бъдат готови.

На въпрос какви разрешителни трябва да издава МРРБ във връзка с „Южен поток” Павлова отговори: „Като всеки инвестиционен процес и отговорността на министерството за одобряване на подробен устройствен план, парцеларен план и разрешение за строеж, такива има издадени от министерството в рамките на предишния кабинет – няма нещо извънредно, което трябва да коментираме. На въпрос дали сега министерството работи с такива разрешителни Павлова отговори, че за всичко, което е в рамките на законно установените срокове, такива разрешителни се издават.

„Променихме законите, за да може тези разрешения да бъдат издавани, така че министерството функционира нормално”, допълни Павлова.