Кунева: Европа и България абсолютно не приемат ГМО организмите

Ние имаме много ясна политика в Европа и всяка страна ще запази своя суверенитет, когато става въпрос за допускането на ГМО

Европа и България абсолютно не приемат ГМО организмите като част от ТТИП и основа за свободна търговия. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева от парламентарната трибуна във връзка с Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции(TTIP) между ЕС и САЩ, съобщи „Фокус”. „Ние имаме много ясна политика в Европа и всяка страна ще запази своя суверенитет, когато става въпрос за допускането на ГМО в нейното производство”, заяви Кунева.

Тя посочи, че е обърнала специално внимание на тема като АСТА, която е абсолютно приключила, защото ЕП е отхвърлил споразумението. „То неправилно беше приписвано и присъединявано към ТТИП”, коментира тя.
По думите й тя е обърнала и внимание на социалната защита, където са убедени, че трябва да се следва европейския модел. „С г-н Калфин имаме пълно покриване на диагнозата”, обясни тя.
По отношение на високите стандарти на безопасност, Кунева изтъкна, че ги е защитавала като еврокомисар и от тях по никакъв начин нито в европейски, нито в български план, биха отстъпили.
„За споразумението е необходим рационален диалог. Този рационален диалог ще се води в България и ЕС и нищо няма да бъде правено против волята на българските граждани и представители в съвета. Ние сме равноправен участник наред с всички останали държави, за да може ТТИП да се случи със специален акцент на малките и средните предприятия”, каза още Меглена Кунева.