Барак Обама позира за първия 3D портрет (Видео)

Триизмерният бюст на американския президент може да бъде видян в Портретната галерия във Вашингтон

Американската музейна институция „Смитсониан“ е създала първия в историята 3D-принтиран бюст на президент на САЩ, пише CBS News. За се постигне прилика, Барак Обама е бил осветен с 50 специално направени LED лампи, които са променяли излъчването си, създавайки десет различни светлинни състояния в рамките на една секунда.

Целта е била да се заснеме и пресъздаде прецизно всяка бръчица и вдлъбнатина. Фотографиите са правени с осем камери с висока резолюция и шест широкоъгълни камери. Президентът е бил сканиран и с два ръчни 3D скенера.

Проектът е вдъхновен от маската на Ейбрахам Линкълн, която е изложена в Националната портретна галерия на САЩ. За бъде създадена маската, президентът Линкълн е бил покрит с гипс, в който е имало само две дупки, за да може да диша, обяснява Гюнтер Уайбел от програмата за дигитализация на “Смитсониан”. Процедурата е била значително по-лека за Обама, който е трябвало да стои в президентската си поза за кратко време. “Това е първият бюст, създаден за американски държавен глава с помощта на данни от триизмерно сканиране”, посочва служителят на музейната институция Адам Метало.

“Това не е артистично пресъздаване на прилика с президента, а милиони върху милиони измервания, които можем да 3D принтираме и да направим нещо, което не е правено досега”. Триизмерно отпечатаният бюст на Барак Обама може да бъде видян в Портретната галерия в столицата Вашингтон.