Румен Овчаров: 600 млн. долара загуби от „Южен поток“ са равни на 10% годишно увеличение на пенсиите

Проектът е приключил за България, чакат ни арбитражни искове и още загуби, смята бившият енергиен министър

Преди три години доброволно заровихме 6 млрд. похарчени за Белене, сега също можем да кажем, че 600 млн. долара ще заровим от загуби от транзитни такси от „Южен поток“. Ако тези пари влизаха в джоба на държавата можехме с по 10% да гарантираме увеличение на пенсиите на гражданите. Това обяви по Нова телевизия бившият енергиен министър Румен Овчаров. Той даде и друг пример - 50 млн. са коледните добавки отделени от правителството за тази година, а ако получавахме парите от „Южен поток“ трябваше да разпределяме 900 млн. лв., тоест сумите скачат 10 пъти, посочи Овчаров.

Нямам представа дали има писма от Газпром да плащаме авансово закупените количества газ. Проблемът е, че продължаваме да дължим пари за газ и рано или късно ще се стигнем до тази схема. България има подписано правителствено споразумение с Русия за изграждане на този проект, така, че спорът не е между Русия и ЕС. Вече са направени много разходи от различни компании по проекта и аз очаквам арбитражи за изплащане на компенсации, става дума за разходите, които са направени от руска страна, а и от някои европейски компании. България е единствената страна, която си позволи да не защити националния си интерес по този проект. Наказателната процедура срещу България е за това как е избран изпълнителят.

Вина на правителството е, че не защити пред ЕК, че трябва с един аршин да съди Южен и Северен поток. Но в крайна сметка е сигурно, че за България този проект приключи. Не виждам причини тръбата за газ да не мине вече през Турция, твърди Овчаров.