Теменужка Петкова: "Южен поток" е важен за нас

Няма разнобой в правителството за проекта, коментира енергийният министър

„Не бих казала, че има разнобой в правителството за проекта „Южен поток”. Това заяви пред Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

„В програмната декларация на правителството ясно е заявена позицията  по отношение на проекта. Кабинетът смята, че това е важен проект за България, но трябва да се спазва и европейското законодателство”, каза още Петкова.

„В договорите, които аз съм виждала не е договорен размера на транзитните такси и размерът на дивидента, който българската страна би следвало да получи, така че не може да се прогнозира какъв би бил размерът на загубите”, съобщи тя.

Преди Петкова Румен Овчаров повтори тезата си от вчера, че „600 милиона долара годишно са пропуснатите ползи от транзитни такси или 900 милиона лева".

„Определено България ще загуби от това, че този проект няма да се реализира или че съществува риск това  да не се случи. Този проект определено е важен за нас. Той е важен и заради това да внесе свеж ресурс в нашата икономика докато тече самото строителство”, каза министърът на енергетиката. На 9 декември тя и вицепремиерът Томислав Дончев ще обсъдят темата "Южен поток" с енергийния комисар

„Договорът  между „Булгаргаз” и руската страна за доставка на газ се изпълнява. Ние сме длъжни да изплатим изразходваното през ноември, почти на 100 % е изплатена сумата. Съгласно договора дължим авансово плащане за декември, което се извършва на три транша, общата сума е около 90 милиона долара”, съобщи Теменужка Петкова.„Ако се появи искане за предварително плащане, ще направим всичко възможно да го посрещнем и да търсим правата си съгласно договора. Не ми е известно да има такова писмо”, каза още тя и подчерта  в енергийното министерство има сформиран кризисен щаб, който следи налягането на газа.

"На този етап няма информация за последващи увеличения на цената на тока", каза още Теменужка Петкова.