Стартира кандидатстудентската кампания – 2015 в БСУ

Новите специалности: Международни икономически отношения, Икономика и маркетинг на туризма, Софтуерно инженерство

С ден на отворените врати Бургаският свободен университет обяви старт на кандидатстудентската кампания. Събитието предизвика голям интерес сред учениците от единадесетите и дванадесетите класове на училищата в Бургас.
Над 1000 ученици присъстваха на презентацията, на която бяха представени специалностите, по които БСУ ще осъществява прием и обучение през следващата учебна година. Наред с традиционните за университета специалности, като Право, Финанси, Маркетинг, Компютърни системи и технологии, Журналистика, Социални дейности и консултиране и др. беше обърнато специално внимание на новите специалности: Международни икономически отношения, Икономика и маркетинг на туризма, Софтуерно инженерство, Системно инженерство в индустрията и туризма, Психология и Обществени комуникации и социална психология. На учениците бяха показани приложенията на електронното и дистанционното обучение, които са широко застъпени в БСУ.
Бяха представени възможностите за получаване на стипендии, студентското кредитиране, отстъпките от семестриалните такси, възможностите за обучение по един семестър в чужбина чрез европейско финансиране по програмата „Еразъм+“.
На проведената пресконференция с журналистите ректорът на БСУ проф. дпн Галя Христозова и заместник – ректорите доц. д-р Евелина Динева и проф. д-р Милен Балтов обърнаха специално внимание върху някои важни финансови факти:
• таксите за следващата учебна година няма да се променят. Те са най-ниските в сравнение с всички недържавни висши училища. Таксите не са повишавани от 7 години;
• 20 % от студентите, редовна форма на обучение ще получават стипендии за успех в размер на 600 лв. на семестър. Има и специални стипендии по 200 лв. за всяко участие в научни, изследователски или практически разработки.
• Студентският кредит е гарантиран от държавата, без обезпечение, нисколихвен, без такси и с гратисен период до една година от първата дата за провеждане на последния държавен изпит. Кредитът се опрощава при раждане или пълно осиновяване на второ или следващо дете в рамките на 5 години от изтичането на гратисния период.
• При записването БСУ оказва финансова помощ на новоприетите студенти до отпускането на студентския кредит.
• БСУ оказва финансова помощ с намаление в размер на 1/3 от таксата за членовете на едно семейство, когато учат едновременно в БСУ, за студентите, обучаващи се едновременно в две специалности в БСУ и за студентите с трайно намалена или загубена работоспособност над 90%.
Пред учениците бяха демонстрирани атрактивни практически разработки на студентите от университета. В Деня на отворените врата участие взеха представители на всички центрове в университета – преподаватели и студенти, служители от библиотеката, както и студентите от Театралното ателие на БСУ.
Ефектните разработки на студентите и преподавателите от техническия факултет – роботи, роботизирана ръка, слънчеви панели и др. предизвикаха възторга и интереса на учениците.
Участие в събитието взеха и членовете на Студентския център за кариера и развитие, който осигурява възможности за работа на студентите по време на обучението им.
Ефектните етюди по Шекспир на Театралното ателие, представени в класически театрални шекспирови костюми, провокираха кандидат-студентите, които разбраха, че в университета културата, изкуството и спортът са също важни и значими за студентите и са част от студентския живот.