България с чисто нов 3D авиосимулатор

На него ще се обучават всички ръководители на полети, които отговарят за сигурността и безопасността на полетите

България с чисто нов ултрамодерен 3D авиосимулатор. На него ще се обучават всички ръководители на полети, които отговарят за сигурността и безопасността на полетите. Страната ни подготвя и за първи път национален план за търсене и спасяване на хора при инциденти със самолети и хеликоптери, предаде Нова телевизия. 

Ръководителите на полети реагират при всяка заплаха във въздуха или на земята, но за да са подготвени за такива ситуации, те минават през редица тренировки. Като например в ултрамодерен 3D симулатор, който пресъздава реални ситуации. Той имитира контролната кула на Летище София. 

С 35% се е увеличил въздушният трафик над страната ни. Колкото важна е работата на пилотите, толкова ключова е и тази на ръководител-полетите. Те са невидимата част от полета - очите на пилота, но от земята. За да се перфектни, им е нужна отлична подготовка. Именно затова от днес те ще се обучават на чисто нов тренажор.

3D симулаторът ще пресъздава съвсем реално загуба на радиовръзка със самолета, загуба на двигател, експлозия, пожар, заплаха от бомба. Поставяйки ги под огромен стрес във всеки един момент, машината ще пробва реакциите на диспечерите. Симулаторът променя драстично условията на пистата. От слънчево време, до гъста мъгла, дъжд, сняг, лед, дори преминаването от ден в нощ.

Статистиката е категорична - вероятността да загинеш в самолетна катастрофа е 1:25 милиона и въпреки всичко те се случват. Оказва се, че до този момент у нас единна система за спасяване при авиоинциденти не е имало.

Предвижда се обучение и тренировки на спасителни екипи за гарантирането на бърза реакция както по суша, така и по вода. Зелена светлина на проекта ще даде Министерският съвет. За Националния план за търсене и спасяване при авиационни произшествия ще бъдат отделяни по 2 милиона лв. на година от аеронавигационните такси и от Министерството на транспорта.