Отново искат отстраняването на Цветан Гунев

Подуправителят на БНБ е обвинен за бездействие по служба

Софийският градски съд ще гледа искането на Софийската градска прокуратура за отстраняването от длъжност на подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев, предаде Нова телевизия.

От прокуратурата са внесли отново искане за отстраняване от длъжност тази сутрин, а съдебното заседание е насрочено за 11 часа в сряда, 3 декември.

През септември прокуратурата вече поиска Цветан Гунев да бъде отстранен от длъжност, но след няколкочасово заседание Софийският градски съд остави без уважение това. Софийският апелативен съд също потвърди отказа тогава.

Гунев е обвиняем от 16 юни, като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността ѝ. След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация.