Министерството на земеделието и храните не избра сертифициращ орган за Разплащателната агенция

В понеделник ще се събере комисия, за да бъде направен изборът

В рамките на днешния ден все още не сме в хипотеза да сключим директно договор, защото с фирма-кандидат за сертифициращ орган трябва да спазваме всички изисквания на закона. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на пресконференция в Министерството на земеделието и храните, предаде „Фокус”. „Една от офертите на фирмите, които участваха в конкурса, е с 20% по-ниска от средно претеглените цени на другите оферти”, допълни Грудев. „Съгласно всички изисквания на закона сме длъжни да пристъпим към допълнително изследване на така поучената оферта”, обясни той. Грудев заяви, че в рамките на три дни трябва да бъде получена обосновка и в понеделник отново ще се събере комисията, за да избере със сигурност сертифициращ орган.

Васил Грудев увери, че Разплащателната агенция ще има избран сертифициращ орган, който в рамките на декември и януари ще извърши одит на разходваните средства от Разплащателната агенция, за да може през февруари страната да го изпрати на Европейската комисия.

„Изключително много държах на публичност при организиране на обществена поръчка за сертифициращ орган за Разплащателната агенция и обсъждането на резултатите от нея”, увери зам.-министърът. Той добави, че и тримата кандидати за тази обществена поръчка имат възможността да свършат работата в рамките на 2 месеца.

„Парите по оперативните програми вече са възстановени, но ако те не бъдат сертифицирани от сертифициращ орган, ще станат изискуеми. Към настоящия момент освен, че тези средства са заявени пред комисията, те са и възстановени на страната. Парите вече са в националния бюджет, подчерта Грудев.

„31 януари е официалният срок за подаване на документи. Всичко извън този срок отива на много сериозен риск, който държавата няма как да поеме”, заяви Васил Грудев и добави, че нормалният срок за подаване на документи е краят на годината, но има процедури за удължаване на срока, ако страната-членка има затруднения.